fbpx
FinancieelNieuwsNL NieuwsSchiphol Airport

Schiphol groeit door in 2015

De Schiphol Group presenteert vanochtend de jaarcijfers over 2015. Het nettoresultaat van de onderneming steeg naar 374 miljoen, ten opzichte van 272 miljoen euro in 2014. Het aantal passagiers op Schiphol is met zes procent gestegen naar 58,2 miljoen reizigers. Het aantal vliegtuigbewegingen is toegenomen tot 450.697. Dit is 2,8 procent meer dan vorig jaar.

De netto-omzet daalde met één procent, maar dat wordt gecompenseerd door de stijging in verkeer en vervoer op de luchthaven. Er zijn drie bijzondere posten die het resultaat positief hebben beïnvloed. Allereerst bevat het resultaat een herwaardering van het vastgoed van 67 miljoen euro. Ook is er een resultaat van 50 miljoen euro door de verkoop van een belang in Schiphol Airport Retail. Daarnaast bevat het resultaat een post van circa 55 miljoen euro, die verrekend wordt in de havengelden per 1 april 2017 (2014: 35 miljoen euro). In 2015 is 439 miljoen euro geïnvesteerd in vaste activa (2014: 396 miljoen euro).

Jos Nijhuis, president en CEO Schiphol Group zegt: “Het netwerk en de bestemmingen van de airlines maakt Schiphol één van de belangrijkste knooppunten van Europa. Het aantal reizigers groeit fors en dat willen we blijven accommoderen en faciliteren. We lopen nu snel tegen de grenzen van onze piekcapaciteit aan. Investeringen in het versterken, verbeteren en vergroten van onze infrastructuur, kwaliteit en bereikbaarheid zijn broodnodig. Dankzij onze financiële soliditeit kunnen we adequaat inspelen op de internationale concurrentie en kunnen we de havengelden op een concurrerend niveau houden.”

Inclusief de regionale luchthavens van Schiphol Group bedraagt het totale aantal passagiers van Schiphol Group 64,3 miljoen, dat is zes procent meer dan in 2014. Het aantal vliegtuigbewegingen stijgt naar 498.580 starts en landingen. Het aantal directe bestemmingen komt uit op 322 (323 in 2014), waarvan 134 intercontinentale bestemmingen (132 in 2014). In totaal vliegen 109 luchtvaartmaatschappijen vanaf Schiphol naar 95 landen. Per 1 april 2016 gaan de havengeldtarieven verder omlaag met 11,6 procent. De gemiddelde CO2-uitstoot per passagier is 1,65 kilo in vergelijking met 1,72 kilo in 2014.

CEO Jos Nijhuis en CFO Els de Groot geven later vanochtend een toelichting op de cijfers.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button