fbpx
NieuwsOnderwerpenVliegvelden

Capaciteit van 200 miljoen passagiers voor nieuwe luchthaven Istanbul

Met een capaciteit van 200 miljoen passagiers en zes landingsbanen moet de toekomstige luchthaven van Istanbul in 2028 een van de grootste luchthavens ter wereld worden.

In meerdere fasen wordt het masterplan gebouwd, waarbij fase 1A in 2018 moet worden opgeleverd. In deze fase wordt ‘s werelds grootste terminal onder één dak gebouwd, waarmee 90 miljoen passagiers kunnen worden verwerkt. Het dak heeft een oppervlakte van ongeveer één miljoen vierkante meter. Uiteindelijk moet de luchthaven een capaciteit van 200 miljoen passagiers krijgen.

In de terminal komt de grootste taxfree winkel ter wereld en de grootste parkeergarage van Europa, met 24.000 plaatsen. Terminal 1 moet volgens de ontwerpers een ruimtelijke uitstraling krijgen met een gewelfd dak dat veel daglicht doorlaat. De bouw van de terminal ligt volgens de Turkse minister van Transport Binali Yıldırım voor op schema.

De luchthaven moet de mainport van Turkije worden met een hub voor vluchten tussen Europa en Azië. Er komen 350 bestemmingen.

De bouwlocatie is gelegen aan de kust van de Zwarte Zee op het Europese deel van Turkije. Het ligt ongeveer 35 kilometer vanaf Istanbul, maar wordt in de toekomst door middel van trein-, metro- en busverbindingen met de stad verbonden.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Henk Koopmans

Senior editor. Henk studeerde Transportation Engineering aan de Universiteit Twente en is met name geïnteresseerd in de luchtvaartoperatie. Henk heeft als doel om een waardevolle bijdrage te leveren aan de toekomst van deze branche.

Gerelateerde artikelen

Back to top button