MilitairNieuwsOnderwerp

Amerikaanse Air Force onthult nieuwe B-21

De Amerikaanse luchtmacht heeft de eerste afbeeldingen van de nieuwe B-21 bommenwerper gepresenteerd. Dit meldt Defensenews.com. Deborah Lee James, de hoogste baas van de Air Force, liet vandaag op een militair congres een artist-impression van het toestel zien.

(c) US Air Force
(c) US Air Force
Een naam voor het nieuwe toestel is er nog niet. Volgens James wordt daar nog over nagedacht.

De B-21 werd de afgelopen tijd aangeduid als ‘Long Range Strike Bomber'(LRS-B). Het nieuwe toestel vervangt de B-1 en de B-52 en moet ook de taken van bijvoorbeeld de AWACS-toestellen over kunnen nemen. De B-21 zal uiteindelijk atoombommen mee moeten kunnen nemen, al zal deze functionaliteit pas later worden toegevoegd. Het is onwaarschijnlijk dat een onbemand toestel met een atoombom op weg wordt gestuurd. Nu kan alleen een B-52 een atoombom afwerpen. Tenslotte is de verwachting dat er in de toekomst ook een laser-wapen wordt toegevoegd aan het arsenaal.

Bouwer
De opdracht voor de productie van het toestel is gegund aan Northrop Grumman, dat een combinatie van Boeing en Lockheed Martin achter zich liet.

De verliezende partijen tekenden bezwaar tegen de gunning aan, maar lieten vandaag weten niet verder in beroep te gaan.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button