fbpx
MilitairNieuwsOnderwerpen

Amerikaanse Air Force onthult nieuwe B-21

De Amerikaanse luchtmacht heeft de eerste afbeeldingen van de nieuwe B-21 bommenwerper gepresenteerd. Dit meldt Defensenews.com. Deborah Lee James, de hoogste baas van de Air Force, liet vandaag op een militair congres een artist-impression van het toestel zien.

(c) US Air Force
(c) US Air Force

Een naam voor het nieuwe toestel is er nog niet. Volgens James wordt daar nog over nagedacht.

De B-21 werd de afgelopen tijd aangeduid als ‘Long Range Strike Bomber'(LRS-B). Het nieuwe toestel vervangt de B-1 en de B-52 en moet ook de taken van bijvoorbeeld de AWACS-toestellen over kunnen nemen. De B-21 zal uiteindelijk atoombommen mee moeten kunnen nemen, al zal deze functionaliteit pas later worden toegevoegd. Het is onwaarschijnlijk dat een onbemand toestel met een atoombom op weg wordt gestuurd. Nu kan alleen een B-52 een atoombom afwerpen. Tenslotte is de verwachting dat er in de toekomst ook een laser-wapen wordt toegevoegd aan het arsenaal.

Bouwer
De opdracht voor de productie van het toestel is gegund aan Northrop Grumman, dat een combinatie van Boeing en Lockheed Martin achter zich liet.

De verliezende partijen tekenden bezwaar tegen de gunning aan, maar lieten vandaag weten niet verder in beroep te gaan.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button