fbpx
NieuwsOnderwerpenVliegvelden

Amerikaans Congres nog bezig met nieuwe FAA-wet

Het Amerikaanse Congres werkt nog aan een nieuwe wet die uiteindelijk de luchtverkeersleiding moet privatiseren. In plaats van een wetsvoorstel aan te nemen, werd twee weken geleden alleen geld voor een korte termijn veiliggesteld. Volgens Reuters wordt er nog gewerkt aan een definitief voorstel.

Het voorstel om de luchtverkeersleiding weg te halen bij de FAA en onder te brengen in een private organisatie is omstreden. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden zijn niet enthousiast over de maatregel.

Ook niet alle luchtvaartmaatschappijen staan te juichen, Delta Airlines stapt door een meningsverschil over dit onderwerp zelfs uit belangenorganisatie Airlines for America.

Een stemming over de nieuwe wet werd twee weken geleden uitgesteld. De wet zou de financiën van de FAA voor zes jaar veiligstellen. In plaats van een langdurig budget werden voor ‘korte termijn’ de financiën geregeld, meldt Reuters. De huidige financiën zijn toereikend tot 31 maart.

Veranderingen
Ondertussen wordt er nog gewerkt aan het definitieve nieuwe wetsvoorstel. Volgens de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden is het privatiseren van de luchtverkeersleiding de enige manier om vertragingen terug te dringen en om de systemen van de FAA te moderniseren. Op dit moment is de organisatie met betrekking tot de luchtverkeersleiding zowel uitvoerder als toezichthouder. De Republikeinse senator Bill Shuster, voorzitter van de transportcommissie, noemt het uitstel in een verklaring “geen verrassing”.

Up in the Sky-columnist Hans de Jong wijdde afgelopen week een column aan de situatie “aan de andere kant van de oceaan“.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button