fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpenVliegtuigen

Airbus: mogelijke A380neo pas na 2025 op de markt

Airbus zet een mogelijke A380neo niet voor 2025 in de markt. Dit gebeurt omdat Emirates worstelt met capaciteitsproblemen in Dubai, meldt Bloomberg.

Emirates is een warm pleitbezorger van een A380neo. Als ‘beloning’ voor een versie met nieuwe motoren, beloofde Emirates een grote order te zullen plaatsen. Dat lijkt voorlopig niet te gaan gebeuren omdat Emirates tegen de grenzen van Dubai Airport aanloopt. Als luchthaven Al Makthoum (DWC) afgebouwd is, wil Emirates daarheen verhuizen.

Doordat Emirates nog geen mogelijkheden heeft voor de ‘neo’, ziet Airbus die ook niet. “Als zij er niet klaar voor zijn, zijn wij dat zeker nog niet”, aldus John Leahy, hoofd verkoop bij de vliegtuigbouwer. “Emirates is een belangrijke launch-customer.”

De lobby voor een nieuwe A380 komt bijna geheel voor rekening van Emirates, dat met 74 exemplaren nu al meer dan de helft van de A380’s in dienst heeft. CEO Tim Clark heeft meerdere keren aangegeven veel interesse te hebben in een nieuwe versie. Op zijn verzoek is Airbus dan ook gaan onderzoeken hoe het toestel aerodynamischer kan worden.

Nog geen duidelijkheid
Of er überhaupt een ‘neo’ komt, is volgens Leahy nog steeds niet zeker. “Als er een nieuw toestel komt, wordt dat in het midden van volgend decennium. Er is nog niets zeker over dat toestel”, stelt hij. In november liet Clark nog weten dat de plannen “ready to go” waren.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button