fbpx
IncidentenKLMNieuwsNL NieuwsOnderwerpenSchiphol AirportVliegvelden

Onderzoeksraad onderzoekt veiligheid op Schiphol

De onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) begint een onderzoek naar de vliegveiligheid op Schiphol. Volgens de raad zijn er de afgelopen jaren diverse incidenten geweest. De vraag is nu of daar een structurele oorzaak voor is.

De Onderzoeksraad wil met het ‘thematische onderzoek’ kijken of bijvoorbeeld het ontwerp, de ligging en het gebruik van de luchthaven van invloed zijn op de incidenten. Volgens de raad zijn de uitkomsten van het onderzoek van belang voor de huidige afhandeling van het vliegverkeer, maar ook voor de verwachte groei van Schiphol.

Eén van de aspecten die meegenomen wordt, is of de aanbevelingen na eerdere incidenten zijn opgevolgd. Het onderzoek richt zich niet op terrorisme, benadrukt een woordvoerder van de OvV tegenover het ANP.

Incidenten
De afgelopen jaren vonden op Schiphol meerdere incidenten plaats die onderzocht werden. In 2015 werd meerdere keren een doorstart gemaakt vanaf de Zwanenburgbaan, terwijl op de Kaagbaan een toestel startte. Ook steeg op 13 juni een toestel op vanaf de Aalsmeerbaan, terwijl de baan nog niet vrijgegeven was.

Eén van de meest recente incidenten vond afgelopen zondag plaats, toen een Embraer van KLM de landing op de Aalsmeerbaan moest afbreken omdat een push-back truck de baan kruiste. Dit laatste was niet bekend bij de verantwoordelijke verkeersleiders.

Vlieg zelf in een Boeing 737 bij SimFlying!

Bij SimFlying verwelkomen we je graag aan boord van onze Boeing 737NG-simulator, zowel voor mensen met én zonder vliegervaring. Kijk voor meer informatie op de website www.simflying.nl.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button