fbpx
NieuwsNL NieuwsOnderwerpenSchiphol Airport

Schiphol krijgt toestemming voor bouw nieuw A-gebied

Schiphol mag de nieuwe A-terminal en bijbehorende pier gaan bouwen. De aandeelhouders van de luchthaven hebben daar toestemming voor gegeven.

De terminal moet plaats bieden aan veertien miljoen passagiers en wordt in eerste instantie uitgevoerd met één pier. Op termijn moeten dat er drie worden. Uniek aan de pier is dat deze deels flexibele opstelplaatsen krijgt. Aan de flexibele pier kunnen straks widebody’s komen te staan of twee narrow body’s. In totaal komt er aan de eerste pier ruimte voor drie wide- en vijf narrow- of elf narrow bodies.

Investeringen
De nieuwe pier vraagt veel investeringen. In 2015 werd er 439 miljoen euro geïnvesteerd, maar Chief Financial Officer Els de Groot verwacht dat dat bedrag nog dit jaar overtroffen wordt. Met het A-gebied wil Schiphol de positie van de mainport versterken. Daarvoor is meer capaciteit nodig. CEO Jos Nijhuis omschreef de verbouwing eerder als “een open hart operatie terwijl we ook een marathon lopen”.

Meer werkzaamheden
De terminal moet in 2023 klaar zijn. Naast de nieuwe pier wil de Schiphol Group de komende jaren ook het busstation, Schiphol Plaza en het daarvoor gelegen Jan Dellaertplein gaan aanpakken.

Schiphol_A_pier_uitbreiding

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button