fbpx
NieuwsOnderwerpenRuimtevaart

NASA sticht opzettelijk brand in ruimteschip

Ruimtevaartorganisatie NASA gaat bij wijze van experiment brand stichten in een ruimte aan boord van een vrachtruimteschip dat volgende week gelanceerd wordt. Dit meldt het Chinese persbureau Xinhua.

Met het experiment wil de NASA onderzoeken hoe een brand zich ontwikkelt in de ruimte. Het experiment maakt deel uit van een serie van drie ‘spaceflight safety experiments’ en wordt uitgevoerd in het onbemande vrachtschip ‘Cygnus 6’ dat op 22 maart op weg gaat naar het ruimtestation ISS. Bij de terugkeer naar de aarde wordt de eerste proef uitgevoerd.
De andere twee proeven worden op volgende vluchten van het vrachtschip uitgevoerd. De data die verzameld wordt, wordt verzonden naar de NASA voor het vrachtschip op aarde neerstort.

“NASA’s doel is om het risico van lange ruimtemissies te verminderen. Brand aan boord is één van onze grootste zorgen”, laat een woordvoerder van NASA weten.

Experimenten
Voor het experiment wordt brand gesticht in een ruimte van 90x90x150cm. Deze module wordt vervoerd in het vrachtschip. NASA deed wel eerder brandexperimenten aan boord van het ISS, maar die waren in objecten van maximaal tien kubieke centimeter.

Mogelijkheden
Het nieuwe experiment, gemaamd Saffire, geeft NASA meer mogelijkheden. “Saffire wordt het grootste vuur in de ruimte dat ooit door mensen is gemaakt”, zegt Gary Ruff, projectleider van het experiment. “Nu kunnen we alleen kleine verbrandingsexperimenten doen in het ISS. Door Saffire kunnen we grotere materialen verbranden zonder extra risico’s voor de crew of het ruimtestation”, stelt Ruff.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button