NieuwsNL nieuwsOnderwerpSchiphol AirportVliegvelden

Luchtverkeersleiding Eelde tijdelijk uitgevoerd door verkeersleiding op Schiphol

De luchtverkeersleiding op Schiphol neemt na de zomer tijdelijk een deel van de leiding over het luchtverkeer op Groningen Airport Eelde over. Het gaat om een proef waarbij af en toe twee uur de aanwijzingen voor het luchtverkeer vanaf Schiphol komen, meldt RTV Drenthe.

Volgens de regionale omroep blijft de toren op de luchthaven tijdens de proef gewoon bemand, zodat de controle daar weer kan worden overgenomen als dat nodig blijkt te zijn. Op Eelde zijn afgelopen week camera’s geplaatst, zodat de luchtverkeersleiders op Schiphol kunnen zien wat er op de luchthaven gebeurt.

SESAR
Het experiment is onderdeel van het Europese SESAR-project, waarin het Single European Sky-concept wordt uitgewerkt. Ook het samenvoegen van luchtverkeersleidingen is daar een onderdeel van. In Zweden wordt de luchthaven van Örndsköldsvik al ‘bestuurd’ door de luchtverkeersleiding in Sundsvall, honderdvijftig kilometer verderop. Het experiment wordt in Groningen gedraaid om te kijken of ook op een drukkere en complexere luchthaven een ‘remote tower’-concept kan werken.

Toren
De aanwijzingen die vanaf Schiphol gaan komen, worden normaal gesproken door de torenverkeersleiding op Eelde gegeven. Dit doen ze visueel in een omtrek van vijftien kilometer rond de toren. Verkeer op grotere afstand wordt begeleid door de radarverkeersleiding.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close