fbpx
NieuwsOnderwerpen

Onderzoek: “Kans op drone-botsing lijkt aanvaardbaar voor luchtruim”

Drones komen steeds vaker negatief in het nieuws, maar volgens een Amerikaans onderzoek is de kans op een botsing met een drone verwaarloosbaar.

Volgens het onderzoek, uitgevoerd door de George Mason University in de staat Virginia, is de kans op een incident tussen een kleine drone en vliegtuig een op de 1.87 miljoen vliegjaren. De studie zet vraagtekens achter de bezorgdheid van de Federal Aviation Administration, zo laat het Russische nieuwsblad RT weten.

Begin dit jaar waren er in de Verenigde Staten 180.000 drones geregistreerd, dat aantal is sindsdien gestegen naar 400.000 door de registratieplicht van de FAA voor drones boven de 250 gram. De regels werden aangescherpt nadat men vond dat drones een groot risico vormen voor commerciële toestellen. Uit een nieuw onderzoek blijkt nu volgens de onderzoekers dat drones minder risico’s vormen dan gedacht.

Voor het onderzoek is 25 jaar aan ‘wildlife strike’data van de FAA onderzocht. Dit zijn rapporten die ingevuld zijn door piloten waarvan het toestel in aanraking is gekomen met een vogel. Hieruit is gebleken dat de FAA zo’n 160.000 wildlife strike rapporten heeft, in 14,314 gevallen leverde een aanvaring een beschadigd toestel op. In 80 procent van alle gevallen gaat het over een grote vogel. In het onderzoek worden vogels en drones vergeleken omdat de impact van een vogel en een drone soortgelijk is.

Dagelijks vliegen er 27.000 commerciële toestellen in Amerika, in de afgelopen 25 jaar tijd hebben 37 incidenten plaatsgevonden tussen toestel en vogel met letsel of dodelijk gevolg.

Het onderzoek wijst uit dat per 100.000 vlieguren met een drone van twee kilo of lichter, er een kans is van 0,00000612 op een botsing waarbij het vliegtuig schade oploopt. Omgerekend is dit gelijk aan 1.87 miljoen vliegjaren per ongeluk met schade aan het toestel. “Drones tot 2 kg vormen een verwaarloosbaar gevaar voor het vliegverkeer”, concluderen de onderzoekers.

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Justin Au Yeung

Redacteur. Justin is al sinds zijn jeugd geinteresseerd in de luchtvaart. Hij is student aan de HvA, Aviation Studies. In de toekomst hoopt hij bij de luchtverkeersleiding te kunnen werken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button