fbpx
IncidentenNieuwsOnderwerpen

Aanslagen Brussels Airport: wat we tot nu toe weten | foto | video

Op de luchthaven van Brussel zijn vanochtend meerdere aanslagen gepleegd. Daarbij zijn doden en gewonden gevallen. Hoeveel doden er zijn, is nog niet duidelijk. Het Belgische crisiscentrum meldde rond 16.15 uur dat er op Zaventem tien doden gevallen zijn, meldt de NOS.

Volgens omroep VTM zijn de aanslagen opgeëist door IS.

Op de luchthaven deden zich vanochtend twee explosies voor, waarschijnlijk door zelfmoordterroristen. Ten minste één explosie zou zich voorgedaan hebben bij een incheckbalie van American Airlines. De maatschappij ontkent tegenover Reuters dat dit het geval is. “De explosie was niet bij balierij 8”, stelt de maatschappij. Bij welke balierij dat dan wel geweest is, is niet duidelijk. American laat wel weten dat al het personeel veilig is.

Vluchten die onderweg waren naar de luchthaven, zijn uitgeweken naar andere vliegvelden. Het laatste toestel dat op Brussel landde, was een vlucht van Czech Airlines, afkomstig uit Praag. Onder andere op Schiphol en Maastricht landen ‘uitwijkers’. Volgens Flighthradar24 zijn er ruim vijfhonderd vluchten geannuleerd.

Volgens The Times of India zijn bij de aanslagen op Zaventem twee medewerkers van Jet Airways gewond geraakt. Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken zou dat bevestigd hebben. De maatschappij vliegt volgens de eigen website tot komende zaterdag niet meer naar Brussel. Daarna wordt Zaventem ingeruild voor Schiphol.

De VRT meldt dat de Belgische politie een derde, niet ontplofte, bomgordel gevonden heeft op Zaventem. Die gordel is gecontroleerd tot ontploffing gebracht, aldus een verslaggeefster van de omroep.

Metro
In drie Brusselse metrostations zijn na de aanslag op Zaventem ook aanslagen gepleegd. Bij de aanslag in metrostation Maalbeek zouden vijftien doden gevallen zijn. Omroep VRT meldt dat er 55 gewonden zijn gevallen.

Schiphol
De NS legde rond 11.30 uur het treinverkeer richting Schiphol stil. Dit meldt het Haarlems Dagblad. Volgens ProRail was er sprake van “verdacht gedrag in de trein naar Amsterdam”. Een arrestatieteam heeft op station Hoofddorp een internationale trein uit Brussel doorzocht. Volgens de politie is daarbij niets verdachts aangetroffen.

Op twitter verschijnen diverse video’s en foto’s van de situatie na de aanslagen in Brussel

Beelden uit de vertrekhal na de aanslagen:

Hulpdiensten rijden af en aan:

Eerste bericht: 11.00 uur
Update 1: 12.30 uur
Update 2: 14.00 uur
Update 3: 16.30 uur

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.
Back to top button