fbpx
BoekenNieuws

Recensie: Raid op Bruneval van Taylor Downing – 4 sterren

Raid op Bruneval_Taylor DowningTaylor Downing | Raid op Bruneval
Paperback | 384 pagina’s | € 24,99
ISBN 978-90-45315-76-8
BBNC Uitgevers | 2014
Waardering_Recensie_Sterren_4

De ondertitel van Taylor Downings Raid op Bruneval luidt “Het ware verhaal achter de eerste geslaagde raid van Britse parachutisten tijdens de Tweede Wereldoorlog,” en vat in één zin het hele boek, al zou ‘het ware verhaal’ beter vervangen kunnen worden door ‘het gedetailleerde verhaal’. Het boek bevat namelijk geen schokkende onthullingen, maar reconstrueert wel op verschillende fronten stap voor stap de ontwikkelingen tot het succes van de raid. Als historicus en auteur van verschillende oorlogsboeken weet Downing het verloop niet alleen te duiden en in een zo goed als alomvattende context te plaatsen, maar het ook nog eens zo op te schrijven dat het leest als een spannende spionagethriller.

Raid op Bruneval begint met de ontwikkeling van radardetectie in Groot Brittannië, en het vermoeden van de Britten na een staaltje meer of minder gedegen spionagewerk dat de Duitsers niet over dergelijke technieken beschikken. Het volgende hoofdstuk beschrijft echter de gelijktijdige ontwikkeling van radardetectie in Duitsland, waarmee Downing handig gebruik maakt van historische feiten om spanning en verwachting te wekken bij de lezer. Natuurlijk zou iedereen binnen een minuut gegoogled kunnen hebben hoe de raid verliep en wat het tot een succes maakte, maar door afwisselend bij de Britten en de Duitsers de chronologie te volgen van de ontstaansgeschiedenis van een nieuwe (oorlogs)techniek, ontstaat er ruimte om in te gaan op de kleinste politieke machinerietjes die met zulks gepaard gaan.

Waar Downing ondanks het bekende verloop van de raid ook goed in slaagt is het invoelbaar maken van de twijfel die bij beleidsmakers heerste over of de ontwikkeling van een tot dan toe twijfelachtige techniek de daarvoor benodigde middelen waard was. Minutieus zet Downing uiteen waar de bedenkingen op gestoeld waren en daaruit volgt bij de lezer het besef dat mensen als Winston Churchill en zijn staf dagelijks voor onmogelijke keuzes werden gesteld met mogelijk onoverzienbare gevolgen.

Oorlog voeren is geen sinecure en al helemaal geen gezellige aangelegenheid, maar de romantiek en heroïek die er dikwijls mee geassocieerd worden maken het nog altijd tot een dankbaar onderwerp. Met kennis van zaken vertelt Downing in Raid op Bruneval niet alleen het ‘ware’ verhaal achter de eerste geslaagde raid van Britse parachutisten tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar doet hij zelfs de meest pacifistische harten sneller kloppen met zijn beschrijvingen van het kameraadschap en de ‘gezonde’ spanning in de aanloop van een succesvolle missie.

[bol_product_links block_id=”bol_56b9d0b65bf8b_selected-products” products=”9200000022117808″ name=”Raid op Bruneval” sub_id=”Taylor Downing” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Boekrecensies

De nieuwste recensie van een luchtvaartboek vind je elke andere woensdag in de boekenrubriek.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button