AirlinesIncidentenNieuwsOnderwerp

Kaping A320 EgyptAir voorbij: gijzelnemer geeft zich over

De kaping van de A320 van EgyptAir op Cyprus is voorbij. Volgens een Cypriotische omroep is de gijzelnemer met zijn handen in de lucht uit het toestel gekomen. Aan boord hield de man een aantal inzittenden lange tijd vast. Zij werden al eerder vrijgelaten.

De Nederlandse passagier die gegijzeld werd aan boord, werd rond 12.15 uur vrijgelaten. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken waren in totaal zes Nederlanders aan boord.
Het toestel was onderweg van Alexandrië naar Caïro, maar landde op de luchthaven van Larnaca, op Cyprus. Dit gebeurde op eis van de kaper.

EgyptAir bevestigde op Twitter dat het toestel gekaapt is. Egyptische media meldden rond 10.40 uur dat alle passagiers het toestel verlaten hebben. Dat bleek later niet te kloppen. Aan boord waren volgens EgyptAir 63 personen; 56 passagiers en zeven bemanningsleden.

Wat de kaper wilde, is niet helemaal duidelijk. Hij zou een boodschap hebben gehad voor zijn Cypriotische ex-vrouw. Zij zou naar de luchthaven gehaald zijn om met hem te onderhandelen.

De BBC meldde eerder op gezag van de luchthavendirecteur van Alexandrië dat er naast de vier Nederlanders dertig Egyptenaren, twee Belgen, vier Britten, acht Amerikanen en één Italiaan aan boord waren.

Incidenten
Het is niet de eerste keer dat er een incident plaatsvindt met een vliegtuig uit Egypte of met een toestel dat daar opstijgt. Het meest recente incident was de crash met de A321 van Metrojet. Daarbij kwamen 244 personen om.

Het is ook vaker voorgekomen dat een vliegtuig uitwijkt omdat iemand asiel wil aanvragen. In 2014 ‘kaapte‘ een co-piloot van Ethiopian Airlines zijn eigen toestel van Addis Abeba naar Rome. Hij landde het toestel in Genève en vroeg daar asiel aan.

Tags

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button