fbpx
NieuwsNL NieuwsOnderwerpenSchiphol AirportVliegvelden

Schiphol op 14e plek drukste luchthavens ter wereld

Schiphol bezet de 14e plaats op op de ranglijst van drukste luchthavens ter wereld in 2015. In 2014 had Schiphol ook de veertiende plaats. Als alleen de internationale reizigers geteld worden, staat Schiphol op de vijfde plaats.

Dit alles blijkt uit voorlopige cijfers van Airports Council International (ACI). Deze organisatie geeft jaarlijks de vervoerscijfers van de grootste luchthavens vrij. De luchthaven van Atlanta bleef ook in 2015 de grootste, voor die van Peking en Dubai. De grootste stijger is de luchthaven van Shanghai. In 2014 stond het vliegveld op de negentiende plaats, in 2015 op de dertiende.

Stabiel
Schiphol behoudt op alle lijstjes van ACI dezelfde plaats als een jaar eerder: veertiende op de totaallijst, vijfde op de lijst met alleen internationale passagiers en zestiende op de lijst met vrachtluchthavens.

Europa
In Europa blijft Londen Heathrow de grootste, gevolgd door Parijs Charles de Gaulle, Istanbul Ataturk en Frankfurt. Schiphol staat hier op de vijfde plaats.

Internationale passagiers
Dat Schiphol een internationale hub is, blijkt ook uit de cijfers van ACI. Op die lijst staat Schiphol op de vijfde plaats en laat de luchthaven concurrenten als Frankfurt en Istanbul achter zich. Dubai voert de lijst aan.

Vracht
Volgens ACI steeg ook het wereldwijde vrachtvervoer het afgelopen jaar, ondanks de hardnekkige berichten dat de luchtvrachtmarkt in een crisis verkeert. Op de vrachtmarkt blijft Schiphol op de zestiende plaats staan. Afgelopen jaar nam de hoeveelheid vracht op de luchthaven wel iets af.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button