fbpx
AirlinesKLMNieuwsNL NieuwsOnderwerpen

Rechter geeft Martinair-piloten ongelijk in conflict met KLM

KLM hoeft piloten van Martinair geen baan aan te bieden op hetzelfde salarisniveau als de KLM-piloten. Dit oordeelde de rechtbank in Amsterdam gisteren. De piloten mogen ook niet zomaar ontslagen worden door KLM, luidde het verdere oordeel.

Een groep van 185 voormalige Martinair-piloten daagden KLM en de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers voor de rechter omdat zij bij KLM weer onderaan de anciënniteitslijst moeten beginnen.

De piloten wilden instromen op hetzelfde senioriteitsniveau als wat zij bij Martinair hadden. Dit zou betekenen dat piloten bij KLM minder snel promotie maken, omdat er 180 concurrenten bij komen.

De Martinair-piloten vonden dat KLM Martinair overgenomen had, waarbij zij dezelfde rechten hadden moeten krijgen als hun collega’s bij KLM. De rechter ging daar niet in mee, omdat Martinair nog eigen vliegtuigen heeft en opereert onder de naam Martinair Cargo.

Inspannen
Wel moet KLM zich inspannen om de piloten aan een baan te helpen. In plaats van de Martinair-piloten in te zetten, werden 263 nieuwe vliegers aangenomen. De rechtbank noemt dat niet passend bij de rol van KLM als eigenaar en grootste gebruiker van Martinair.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button