fbpx
NieuwsOpmerkelijk

Transavia geeft Team Klantenservice een koekje van eigen deeg

Klagen over een geannuleerde vlucht bij de luchtvaartmaatschappij. Dat kan via Facebook. Maar als Team Klantenservice dan reageert, komt er zelden een serieus antwoord. Transavia zelf reageerde op een briljante manier op een reactie van de ‘klantenservice’.

Op Facebook meldde iemand dat hij binnenkort met Transavia vliegt. De ‘klantenservice‘ laat ongevraagd weten dat de vlucht niet doorgaat, door slecht weer dat verwacht wordt en “de grote vogeltrek”. De persoon die het bericht plaatste, krijgt twee opties: met de boot naar zijn bestemming, of met de trein en het laatste stukje lopen.

Transavia reageerde in stijl op de klantenservicemedewerker:
Klantenservice-Transavia

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button