fbpx
ColumnColumn GoofNieuwsOpinie

Column Goof Bakker: Masochisme

Kent u een autoblad waar artikelen in staan over ongelukken? Of een autoprogramma met een regelmatig item over crashes?

Over auto’s die in dichte mist op elkaar geklapt zijn, uit de bocht gevlogen, in de flank geramd? Inzittenden die uitgezaagd moeten worden? Nee, die artikelen lezen we niet eens in de krant, tenzij er op een mistige morgen minimaal veertig auto’s tegelijk in de kreukels gegaan zijn.

En wat dacht u van motorfietsbladen! Staat ook niks dergelijks in, al zouden er genoeg smeuïge verhalen op te dissen zijn. Afgerukte hoofden die in helmen achtergebleven zijn en zo. Auto- en motorjournalisten laten dat wel uit hun hoofd. Die hebben het over de leuke dingen die je allemaal met een Alfa Romeo of een Moto Guzzi kunt doen.

Toch zien we als het om luchtvaart gaat in bladen, kranten, en op het internet altijd maar weer uitgebreide ongevallenrapporten, compleet met foto’s van de verfrommelde of uitgebrande wrakken. Op de TV zien we zelfs 90% luchtvaart-narigheid en maar 10% luchtvaart-lol.

Eerlijk is eerlijk: piloten zijn daar zelf ook een beetje debet aan. Onder vliegers is het bon ton om aan de bar over narrow misses en bijna-rampen te praten. Vooral als die terug te voeren zijn op het amateuristische geknoei van andere piloten. Er zit een vleugje sado-masochisme in deze onsmakelijke soep, een snufje sensatiezucht en een toefje leedvermaak.

Misschien is het hoog tijd voor een beetje positieve video-nieuwsrubriek over vliegen en vliegtuigen. Op TV of internet. Wie doet er mee?

Goof Bakker

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button