fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpen

IATA: Luchtvracht houdt last van tegenwind

De luchtvrachtmarkt blijft in zwaar weer. In februari werd er wereldwijd ruim vijf procent minder vracht vervoerd. Dit blijkt uit cijfers die IATA heeft vrijgegeven.

“De luchtvracht blijft een moeilijke business. De cijfers van februari zetten een zwakke trend voort”, stelt IATA-baas Tony Tyler. Volgens de organisatie kreeg vooral China een zware klap in februari. Door de afnemende economische groei werd daar 25 procent minder vracht vervoerd. Ook de viering van het nieuwe jaar in Azië had veel invloed; in die periode ligt het werk stil en zijn fabrieken dicht. Mede hierdoor verloren de maatschappijen in Azië en de Pacific ruim 12 procent van hun vrachtvolume. Vorig jaar profiteerde de regio nog van havenstakingen in de Verenigde Staten.

In het Westen blijft de situatie zorgelijk; de vraag ging in Europa met 2,4 procent omlaag. Volgens IATA laten Duitse onderzoeken nog geen positieve prognoses zien. De vrachtvolumes zijn nauwelijks hoger dan in 2008, toen de economische crisis toesloeg. Ook in Noord-Amerika ging de vraag omlaag, met vier procent. De Afrikaanse vrachtmarkt noteerde ook negatieve cijfers en daalde met 1,7 procent.

Uitzonderingen
Het Midden-Oosten vormt een positieve uitzondering. Daar gingen de vrachtvolumes met 3,7 procent omhoog, maar volgens IATA is dat minder groei dan gepland. De relatieve teruggang wijt de koepelorganisatie aan het feit dat de vrachtmaatschappijen minder snel nieuwe routes openen. Ook in Latijns-Amerika stegen de volumes iets (2,7 procent), maar Brazilië, één van de grootste spelers op de regionale markt, verkeert in een diepe economische crisis.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button