fbpx
BoekenNieuws

Recensie: Bomber van Paul Dowswell – 4 sterren

Bomber_DowswellPaul Dowswell | Bomber
Hardcover | 284 pagina’s | € 18,99
ISBN 978-90-26621-09-3
Callenbach | 2015
Waardering_Recensie_Sterren_4

In Bomber vecht de zestienjarige Amerikaanse Harry Friedman mee als koepelschutter in een Boeing B17 Flying Fortress – de Maisy May – in het Duitsland van de Tweede Wereldoorlog. Ter introductie wordt Harry verteld dat bemanningsleden die 25 missies levend en wel doorstaan met veel loftuitingen terug naar huis worden gestuurd, en dat dit een triomf is die zelden voorkomt. Vanaf dat moment vraagt Harry zich bij iedere missie af hoe lang hijzelf het er nog levend vanaf zal brengen.

Bomber is vooral voor een wat jonger publiek een spannend verhaal waarin Dowswell de dynamiek van oorlog van verschillende kanten belicht. Zo maakt hij aannemelijk dat oorlog een enorme aantrekkingskracht op een 16/17-jarige kan hebben, terwijl Dowswell tegelijkertijd overtuigend dezelfde jongen laat vrezen voor zijn leven. Hoe vaker Harry getuige is van crashes en het sneuvelen van zijn makkers, hoe groter het bewustzijn van zijn eigen sterfelijkheid.

Tegelijkertijd is Bomber een coming of age verhaal over een jongen die een doel in zijn leven én zijn eerste liefde vindt. Vooral in de maanden nadat hijzelf is neergehaald, wordt hij snel volwassener doordat hij in hoog tempo met veel dingen voor het eerst kennismaakt. Loyaliteit en onbaatzuchtigheid, maar net zo goed verraad en onverschilligheid en de twijfel die iedere voortvluchtige in vijandig gebied parten speelt. Want hoe weet je of je iemand kunt vertrouwen die je nog nooit gezien hebt en wiens taal je niet spreekt, en die er geen enig baat bij lijkt te hebben jou te helpen? En hoe lang blijf je zelf iemand trouw die jou steeds maar weer in vervelende en mogelijk zelfs gevaarlijke situaties brengt, maar wel je meerdere is?

Evengoed is Bomber ook voor de wat oudere lezers een onderhoudend verhaal, al was het maar omdat Harry Friedman nu niet bepaald de doorsnee held is zoals we die van bijvoorbeeld Hemingway kennen. Tegelijkertijd roept Dowswell vakkundig vragen op als in hoeverre iemand zelf de loop der omstandigheden bepaalt, en of je iemand eigenlijk wel een held kunt noemen als die enkel door toeval en hulp van anderen weet te overleven?

Dowswell zet een spannend verhaal neer waarin de lezer zeker meeleeft met de hoofdpersoon, maar toch had de psychologie van deze wat meer kunnen worden uitgediept. Ook zou het de spanning goed gedaan hebben als niet elk lid van de bemanning evenveel aandacht kreeg maar als de focus slechts op enkele van hen had gelegen. Dat Dowswell hier niet voor heeft gekozen zou je kunnen zien als eerbetoon aan de voltallige B17 bemanning, zoals er waardering en bewondering voor deze geallieerde helden in de hele roman doorklinkt.

[bol_product_links block_id=”bol_570253a1ac01d_selected-products” products=”9200000036363786″ name=”Bomber” sub_id=”Paul Dowswell” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Boekrecensies

De nieuwste recensie van een luchtvaartboek vind je elke andere woensdag in de boekenrubriek.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button