fbpx
LiefhebberNieuwsOnderwerpenRuimtevaart

Gelukt: SpaceX landing op zee – Video

De SpaceX Falcon 9 raket heeft vrijdag het ISS bevoorraad en is geheel volgens plan geland op een drijvend platform in de Atlantische Oceaan.

De autonome landing van de herbuikbare booster raket is een mijlpaal voor SpaceX. Eerder lukte het al om de raket op vaste grond veilig te laten landen. Op zee ging het nog een aantal keer mis.

Tijdslijn
Liftoff was om 16:43 lokale tijd van Cape Canaveral. Na twee en een halve minuut scheidde de 23 verdiepingen hoge raket zich van de rest, keerde en zette koers richting het landingsplatform. Dat platform lag 300 kilometer ten noordoosten van Cape Canaveral in de Atlantische Oceaan.

Op de livestream viel te zien dat de raket met de vier landingsarmen uitgeklapt zich rechtop op het platform zette. Dit gebeurde ongeveer acht minuten na de lancering. “The rocket landed instead of putting a hole in the ship or tipping over,” zei de baas van SpaceX, Elon Musk, tegen verslaggevers. “We’re real excited about that.”

Zondag arriveert de raket weer in Florida. Daar zullen tien ontbranding-tests worden uitgevoerd. Waarschijnlijk gaat de raket daarna weer de lucht in.

Eerdere pogingen
Vier eerdere pogingen om op zee te landen mislukten. De raketten moeten in de toekomst op zee gaan landen, omdat dat veiliger is en minder overlast geeft. Een ander voordeel is dat er minder brandstof nodig is voor een zee landing, het scheelt terugvliegen naar het continent. Door de raket te hergebruiken kunnen de kosten omlaag. De raket kan 10 tot 20 lanceringen aan. Na een kleine opknapbeurt nog eens 100 lanceringen.

Obama feliciteerde SpaceX op Twitter met de prestatie: “Congrats SpaceX on landing a rocket at sea. It’s because of innovators like you & NASA that America continues to lead in space exploration.”

Meer lanceringen
SpaceX wil later dit jaar elke twee weken een raket gaan lanceren vanuit Florida en California. Het bedrijf heeft voor $ 10 miljard aan orders voor satellietlanceringen in de boeken staan. SpaceX wil ook dit jaar de grotere Falcon Heavy Duty raket in gebruik gaan nemen. De grote broer heeft 27 motoren. De huidige Falcon doet het met negen.

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mĆ©t 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button