Frequente reizigerIncidentenIndustrieNieuwsOnderwerp

‘Softwarefout A380 kan tot uitval motoren leiden’

Er is een softwarefout ontdekt in het managementsysteem van de motoren van de Airbus A380. De Europese luchtvaartautoriteit EASA heeft een bericht uitgedaan waarin staat dat de fout mogelijk kan leiden tot het uitvallen van een of meerdere mortoren.

Volgens het zogenaamde Airworthiness Directive (AD) hebben er zich twee incidenten voorgedaan waarbij door de softwarefout de thurst-reversers uitgeschakeld werden. Na een reset van het Engine Interface Power Management (EIPM) werkte alles weer.

De problemen worden veroorzaakt door een dagteller. Die houdt bij hoelang het managementsysteem actief is. Na 24,8 dagen non-stop gebruik van het systeem, zorgde de fout ervoor dat het bepaalde functies van het motormanagement systeem uitschakelde. Airbus heeft een tijdelijke aanpassing aan de handleiding van de A380 gedaan, zodat piloten weten hoe ze de EIPM kunnen resetten.

De AD van EASA beveelt aan dat vanaf nu iedere tien dagen de EIPM gereset moet worden, om problemen te voorkomen. Ondertussen is de fabrikant van de software bezig met een update voor het systeem. Wanneer de beschikbaar komt, is niet bekend.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close