EasyJet gaat haar activiteiten op Schiphol uitbreiden. “Amsterdam is een belangrijke basis voor ons en we zullen daar meer toestellen stationeren,” aldus Carolyn McCall, de ceo van easyJet.
Up in the Sky sprak haar in Parijs, bij de viering van twintig jaar samenwerking tussen de airline en motorenfabrikant CFM.
Onlangs stationeerde easyJet een zesde toestel op Schiphol maar daar blijft het volgens de topvrouw niet bij. Nu al houdt de maatschappij een nightstop in Amsterdam met een zevende toestel; dit is de opmaat naar een permanente stationering. Wanneer dat gebeurt en op welke nieuwe routes het nieuwe toestel wordt ingezet, wil McCall nog niet zeggen.
Zakenreiziger
De voorliefde van easyJet voor Amsterdam wordt gevoed door het relatief hoge percentage -lucratieve- zakenreizigers die de maatschappij van en naar Schiphol vervoert. Dat is ongeveer 30 procent, tegen 20 procent gemiddeld op andere bases. “We hebben een goed scala aan eenvoudige zakelijke tarieven, vooral de tickets die volledige flexibiliteit bieden, zijn gewild.” Reisagenten zijn volgens McCall blij met de mogelijkheden die geboden worden om ancillaries (extra diensten zoals ruimbagage) meteen bij te boeken.
Om de zakenreiziger nog beter te kunnen bedienen, biedt de maatschappij sinds kort ook de mogelijkheid om via de fast lane door de security te gaan. “Er is een natural fit tussen Schiphol, de zakenreiziger en easyJet. Die is er altijd al geweest,” aldus McCall.
Nieuwe routes
De ceo van easyJet zegt dat de maatschappij een deel van de extra capaciteit gebruikt voor het opvoeren van de frequentie op bestaande routes. “Ongeveer een kwart van de extra stoelen gebruiken we doorgaans voor het opzetten van nieuwe routes. De planners zullen zeggen dat het veel ingewikkelder ligt dan hoe ik het nu uitleg, maar deze verdeling maak ik er altijd van,” zegt McCall met een glimlach. De mooiste nieuwe routes zijn die tussen twee bases; aan beide kanten van de route staan toestellen. Het plannen en opschalen van de frequentie is dan gemakkelijker. Een verbinding tussen Amsterdam en Parijs Orly zou een mogelijkheid zijn.
Consolidatie
Verschillende maatschappijen strijden om de nummer drie-positie in de budgetmarkt, na Ryanair en easyJet. Topman Alexandre de Juniac van AirFrance-KLM zei onlangs nog te verwachten dat er over een paar jaar nog hooguit vijf low-cost carriers over zijn. Ook McCall zegt desgevraagd dat zij verwacht dat er op termijn minder, maar grotere budgetmaatschappijen zullen zijn. “Dat gaat in Europa veel minder snel dan in de VS, dat komt doordat Europa geen chapter 11 kent,” zegt McCall.
Door chapter 11 konden Amerikaanse maatschappijen onder faillissementsbescherming fors saneren en vond een consolidatieslag plaats. “In Europa gaan grote maatschappijen niet failliet, het stervensproces wordt keer op keer uitgesteld door reddingsacties. Alitalia is daar het beste voorbeeld van.” Behalve chapter 11 staat volgens McCall ook de lage olieprijs een consolidatieslag in de weg. “Dat biedt slecht presterende maatschappijen meer marge voor fouten. De onderliggende kosten kunnen hoog zijn, maar dankzij de lage olieprijs maken ze toch nog winst.” Zij denkt dan ook dat de echte problemen zullen komen bovendrijven als de olieprijs weer omhoog gaat. “Dan zal de consolidatie versnellen.”
Geen low-cost
McCall geeft “no comment” op de geruchten dat easyJet samen zou gaan met airberlin, ze zegt nooit te reageren op geruchten. Op de vraag of er wel gesproken wordt, antwoordt ze: “Wij praten altijd en met iedereen, zo gaat dat in de luchtvaart en we zouden gek zijn als we dat niet zouden doen.” Onder andere Transavia en Eurowings zijn wat McCall betreft geen echte low-cost maatschappijen. “Als je een dochterbedrijf bent van een legacy carrier is het bijna onmogelijk de kosten echt laag te houden. Vueling doet dat wellicht beter, maar vergeet niet dat zij een echte LCC waren maar zijn overgenomen door legacy carriers.”
Airlines4Europe
Ondanks alle al bestaande belangenorganisaties voor luchtvaartmaatschappijen, vond onder ander easyJet het nodig een nieuwe op te richten: Airlines4Europe (A4E). Behalve easyJet zitten Ryanair, Lufthansa, Air France-KLM en IAG daar in. “In A4E zijn de vijf grootste Europese maatschappijen vertegenwoordigd en we richten ons uitsluitend op Europa. IATA of ELFAA vertegenwoordigen de hele wereld. De focus op Europa is puur in ons belang, daarom doen we hieraan mee en trekken we ons ook terug uit ELFAA.”
Toekomst
“EasyJet is volop bezig met de toekomst. De Leap-motor is een geweldig stap voorwaarts en helpt easyJet uitstoot te verminderen. Ondertussen kijken wij naar de toekomst, daarom zal volgend jaar een eerste test worden gedaan met waterstof, aldus McCall.” EasyJet is bezig met de ontwikkeling van een hybride-vliegtuig met een brandstof cel aan boord. Deze wordt opgeladen tijdens de landing. De remenergie wordt gedeeltelijk opgeslagen, vergelijkbaar met het KERS-systeem in de formule 1. De opgeslagen energie wordt gebruikt om te kunnen taxiën zonder de motoren te hoeven te gebruiken. Dit zou 4% brandstof besparen. Tevens kan het vliegtuig op de grond van energie worden voorzien. Een APU is dan niet meer nodig.
De nieuwe Bose A30-pilotenheadset: beter dan ooit?
Bestel nu in de webshop van Bose Aviation!

