fbpx
AirlinesIncidentenNieuwsOnderwerpen

Nabestaanden Germanwings crash klagen vliegschool aan

De nabestaanden van de passagiers die vorig jaar omkwamen bij de Germanwings crash klagen de Amerikaanse vliegschool van de piloot Andreas Lubitz aan. Volgens hen faalde de vliegschool in het scannen van de medische achtergrond Lubitz. Dit schrijven diverse media.

Lubitz leed aan een depressie en werd, na tien maanden werkzaam te zijn geweest, bij Lufthansa op non-actief gezet. In 2010 werd hij weer aangenomen, met een medische verklaring van de dokter dat hij beter was. Vervolgens ging Lubitz naar het Airline Training Center of Arizona.

Volgens Brian Alexander, de advocaat van de tachtig families had de vliegschool kunnen weten dat Lubitz medisch ongeschikt was om te vliegen. Als de school Lubitz had gescreend dan had zijn medische verklaring aangetoond dat hij depressies had en hiervoor was behandeld. De school was “een van de meest belangrijke poorten in de wens van Lubitz om Lufthansa piloot te worden”, aldus Alexander.

De vliegschool vraagt volgens Alexander twee medische certificaten, een van de Duitse autoriteiten en een van de Amerikaanse FAA. Volgens Alexander geeft een kopie van de FAA-verklaring aan dat Lubitz geen medische problemen had en ook een lijst van dokters die hem behandelend hadden, was niet ingevuld. De school had dit volgens de nabestaanden beter uit moeten zoeken.

Op 24 maart vorig jaar sloot Lubitz de gezagvoerder van vlucht 9525 van Barcelona naar Düsseldorf buiten de cockpit, waarna hij het toestel frontaal op een bergwand liet vliegen. Alle 150 personen aan boord kwamen daarbij om het leven. Onderzoekers concludeerden in maart dat Lubitz ten tijde van de crash in een psychiatrische inrichting had moeten zitten.

Henk Koopmans

Senior editor. Henk studeerde Transportation Engineering aan de Universiteit Twente en is met name geïnteresseerd in de luchtvaartoperatie. Henk heeft als doel om een waardevolle bijdrage te leveren aan de toekomst van deze branche.

Gerelateerde artikelen

Back to top button