fbpx
NieuwsNL NieuwsOnderwerpenProfessionalSchiphol AirportVliegvelden

2015: In 3 plaatsen geluidsoverschrijding Schiphol

Op drie locaties zijn in het jaar 2015 de maximale geluidswaarden overschreden. De geluidsoverlast voor de gehele regio samen bleef wel binnen de afgesproken maxima.

Etmaal overschrijding
Op diverse plekken rond Schiphol staat meetapparatuur opgesteld om het geluidsniveau te meten. Het gemiddelde over een heel etmaal mag niet boven een bepaalde waarde komen. Twee meetstations gaven een overschrijding aan.

Het gaat om de meetstations 33 en 25. Volgens de handhavingsrapportage Schiphol bevinden die zich respectievelijk vlakbij Leimuiden en in Uithoorn. Meetpunt 33 zat op 120% van het toegestane geluid. In Uithoorn was de geluidsoverschrijding iets meer dan toegestaan, namelijk 106%. Het betreft de periode 1 november 2014 tot 1 november 2015. De overlast kwam vooral door startend verkeer van respectievelijk de de Kaagbaan en de Aalsmeerbaan.

Nacht overschijding
Hetzelfde meetstation bij Leimuiden geeft ook in de nachtelijke uren een overschrijding. Tijdens de nacht liggen de maximale waarden lager dan die van het gehele etmaal. Leimuiden zit tussen 23:00 en 07:00 uur op een geluidsniveau 104%, waarbij 100% weer het maximum is. Wederom komt dit vooral door stijgend verkeer van de Kaagbaan.

Controle
De Inspectie Leefomgeving en Transport(ILT) ziet erop toe dat de luchtvaartsector (luchthaven Schiphol, LVNL en luchtvaartmaatschappijen) daadwerkelijk binnen de vastgestelde grenzen en geformuleerde regels gebruik maakt van de Luchthaven Schiphol. Dit om naast de groeiwens van de luchthaven en haar gebruikers ook het aantal ernstig geluidsbelaste woningen in de omgeving van Schiphol te verminderen.

Het hele rapport is in te zien op de site van de Rijksoverheid.

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button