fbpx
AirlinesKLMNieuwsNL NieuwsOnderwerpenProfessional

Benoeming opvolger De Juniac mogelijk uitgesteld

Het is nog niet duidelijk wie Alexandre de Juniac opvolgt als topman van Air France-KLM. Volgens de Franse krant Les Echos bestaat de kans dat de voordracht voor een nieuwe topman, die begin mei moet plaatsvinden, op de lange baan geschoven wordt.

De Juniac is voorgedragen als topman van IATA. Hoewel het alleen om een voordracht gaat, lijkt niets de goedkeuring meer in de weg te staan. Het IATA-bestuur droeg de Fransman unaniem voor en ook De Juniac zelf gaf intern bij AF-KL al aan dat hij de nieuwe uitdaging accepteert.

Wie de opvolger van De Juniac wordt, blijft voorlopig gissen. Verschillende kandidaten hebben de post al afgewezen. Onder andere Thierry Antinori, de nummer twee bij Emirates en Airbus-CEO Fabrice Brégier hebben laten weten de overstap niet te willen maken. Les Echos stelt dat er in ieder geval twee Franse kanshebbers zijn: Jean-François Cirelli, hoofd van een investeringsfonds en Jean-Marc Janaillac, topman van openbaar vervoerbedrijf Transdev. Over een Nederlandse of buitenlandse kandidaat wordt niet gesproken.

Interne oplossing
Volgens de krant wordt er ook naar een interne oplossing gekeken. Binnen het concern zouden Frédéric Gagey, topman van Air France en Lionel Guérin, CEO bij HOP! genoemd worden als mogelijke opvolgers. Zij hebben het voordeel dat ze allebei het bedrijf al kennen. Gagey kent bovendien KLM goed, hij was tussen 2005 en 2013 CFO in Amstelveen. Mogelijk struikelblok is dat het Gagey niet lukt om als CEO bij Air France de bezuinigingen door te voeren die door het moederbedrijf zijn opgelegd.

Uitstellen
De raad van bestuur moet volgens Les Echos op 3 mei de namen van de kandidaten binnen hebben, maar de kans is aanwezig dat dat niet gaat lukken. Het benoemingsproces creëert volgens de krant wrijving binnen het bedrijf. Door de benoeming uit te stellen, kan die wrijving eerst worden opgelost.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button