fbpx
AirlinesFrequente reizigersNieuwsOnderwerpen

Norwegian wil meer Dreamliners na toestemming voor VS-vluchten

Norwegian gaat meer vliegtuigen bestellen nu de maatschappij toestemming gekregen heeft voor meer vluchten vanuit de Verenigde Staten. Volgens CEO Bjorn Kjos zijn Dreamliners de meest logische keuze, meldt Reuters.

Norwegian kreeg vrijdag voorlopige toestemming van het Department of Transport om vluchten vanuit de Verenigde Staten uit te gaan voeren. “Met deze toestemming kunnen we passagiers  vanuit Afrika en Azië via Europa gaan vervoeren naar de Verenigde Staten. Daar hebben we meer toestellen voor nodig dan we nu besteld hebben”, zegt CEO Bjorn Kjos tegen Reuters.

De Noorse carrier heeft op dit moment bij Boeing 29 Dreamliners besteld en vliegt al met negen exemplaren. De kans dat de nieuwe toestellen ook 787’s worden, is groot. Norwegian vliegt al jaren alleen met Boeing. Volgens Kjos maakt de toestemming het ook makkelijker om toestellen bij Boeing aan te schaffen.

Wellicht probeert Norwegian met een koop bij Boeing ook de Amerikaanse vakbonden gerust te stellen. Die maakten bezwaar tegen de komst van de maatschappij, onder andere omdat de arbeidsvoorwaarden van het personeel niet gelijk zouden zijn aan die in de Verenigde Staten. Op trans-atlantische vluchten gaat Norwegian Amerikaanse -en Europese crews inzetten, verklaart Kjos tegenover Reuters. Het komende jaar verwacht hij ongeveer vijfhonderd nieuwe medewerkers in de VS aan te nemen. “We hebben bases in Fort Lauderdale en New York, maar we vliegen ook meer naar Los Angeles. Het is handig om daar ook een basis te hebben”, aldus Kjos.

Bezwaar
De vergunning die vrijdag werd afgegeven, is een voorlopige. Tegen het besluit is nog bezwaar mogelijk. Dat komt er ongetwijfeld; Amerikaanse vakbonden en maatschappijen zijn fel tegen de komst van de Noorse carrier. Voor er een definitieve goedkeuring ligt, kan het nog wel even gaan duren. Om tot een voorlopig besluit te komen, hadden de VS meer dan twee jaar nodig.

Bestel nu het boek Love is in the Air!

Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt, geschreven door Renske Dragt.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button