fbpx
InnovatieNieuwsNL NieuwsOnderwerpenProfessionalVeiligheid

Luchtvaart eist snel strengere regels voor drones

Een aantal grote partijen uit de Nederlandse luchtvaart wil dat de overheid snel met strengere regels voor drones komt. Volgens de partijen, waaronder de KLM, Schiphol en de Vereniging van Luchtverkeersleiders, is het “wachten op een ernstig incident waar een verkeersvliegtuig en een drone bij betrokken zijn”.

In een brandbrief roepen ze staatssecretaris Sharon Dijksma op om een aantal verplichtingen op te leggen aan de gebruikers van recreatieve drones. Het moet bijvoorbeeld verplicht worden om de drone te laten registreren, er moet een opleiding gevolgd worden en er moet meer capaciteit komen om te handhaven bij overtredingen. De ondertekenaars van de brief zijn KLM, Schiphol, BARIN, Transvaia, Martinair, de VNV en de Vereniging het Nederlandse Luchtverkeersleiders Gilde. Ook AOPA en de ANWB, die de traumahelikopters vliegt, hebben het verzoek ondertekend.

Naast de verplichte opleiding en registratie willen de partijen ook dat er een publiekscampagne komt om duidelijk te maken wat wel en niet mag. Met technische maatregelen moet de veiligheid vergroot worden. Hierbij denken de indieners aan geofencing; een techniek waarbij het niet mogelijk is om een drone te starten als deze zich in een vooraf geprogrammeerd gebied bevindt. Dit is bijvoorbeeld een luchthaven of een militair object De techniek klinkt mooi, maar een praktijkexperiment toonde een paar weken geleden nog aan dat een drone met geofencing in de buurt van Schiphol wel kon opstarten.

“Deze coalitie is bijzonder ongelukkig hoe het Ministerie van Infrastructuur en Milieu op dit moment aankijkt tegen de gevaren van recreatief drone gebruik. Het position paper is mede tot stand gekomen naar aanleiding van het gesprek dat de VNV over dit onderwerp op het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft gevoerd. Wij roepen de Tweede Kamerleden op om de staatssecretaris te dwingen om met maatregelen te komen zoals opgesomd in het position paper”, aldus Joost van Doesburg namens de indieners.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button