Wereldwijd hebben luchtvaartmaatschappijen grootse plannen om uit te breiden. Zo is de prognose dat tussen nu en 2034 de commerciële vloten zullen verdubbelen, aldus Skift. Bij het vergroten van het aantal vluchten zit wel een bottleneck, namelijk dat de capaciteit van de luchtverkeersleiding momenteel geen 44,000 vliegtuigen kan afhandelen.
Momenteel wordt er wereldwijd voor 900 miljard dollar geïnvesteerd in luchthavens. Tegen 2030 zullen er 40,000 luchtverkeersleiders extra nodig zijn om de traffic op te kunnen vangen volgens ICAO. Volgens Brian Jackson, managing director bij de Australische consultancy Ambdiji groep, zijn de plannen van de airlines helemaal niet afgestemd op de toekomstplannen van de luchtverkeersleiding.
Om de groeipotentie te kunnen behouden moet daarom dus geïnvesteerd worden in de luchtverkeersleiding. Volgens Andrew Sheivachman, redacteur bij Skift, zijn de op afstand bestuurbare luchtverkeerstorens de mogelijke oplossing voor kleinere luchthavens.
Sommige luchthavens zijn momenteel al bezig met het testen van deze bestuurbare torens, die gemaakt worden door Saab AB of Thales SA. Volgens Saab zijn deze torens goedkoper dan het huren van werknemers voor kleine luchthavens.
Deze torens zijn uitgerust met HD cameras en sensoren, hiermee kan slecht weer en ongewenste spullen, op banen gedetecteerd worden. Daarnaast is het de bedoeling dat deze torens een 360 graden beeld kunnen doorgeven aan de control room. Het is de bedoeling dat de controller een overzicht heeft over meerdere luchthavens tegelijk. De control room zal niet op de luchthaven zelf staan maar op een centraal punt.
Dan-Aake Estedt, Saab’s manager Asia-Pacific, laat in een e-mail aan Skift weten dat er veel interesse is naar de zogenoemde robot torens. Volgens Estedt is dit de oplossing om kleine luchthavens open te houden die anders te duur zijn, of om de vraag naar verkeersleiders op te vangen.
De eerste toren werd toegepast op het Zweedse luchthaven, Ornskoldsvik Airport. De controllers zitten 100km van de toren verwijderd. Andere landen als Australië en Amerika zijn momenteel ook bezig met het testen van dit systeem.