fbpx
AirlinesOnderwerpenProfessional

Golfmaatschappijen kritisch op IATA-voordracht De Juniac

Emirates en Qatar Airways hebben kritiek op de voordracht van Alexandre de Juniac als topman van IATA. De Juniac is nu nog topman van Air France-KLM en wil actie tegen de vermeende oneerlijke concurrentie van de golfmaatschappijen.

Tegenover GulfNews stellen Qatar-CEO Akbar al Baker en Emirates-CEO Ahmad Bin Saeed Al Maktoum dat De Juniac in zijn nieuwe rol geen partijen kan voortrekken of gunsten kan verlenen. “Hij moet een neutrale vertegenwoordiger zijn. IATA is voor alle maatschappijen”, aldus Al Maktoum.

Anti-lobby
Het steekt de beide CEO’s dat De Juniac als topman bij AF-KL bij de Europese Commissie lobbyt om maatregelen die de uitbreiding van de drie grote golfmaatschappijen tegenhoudt. “Wij willen leiders die staan voor de hele luchtvaartindustrie, niet één bepaalde groep van maatschappijen”, stelt al Baker. Als baas van IATA heeft De Juniac straks 260 maatschappijen onder zich.

Gedwongen vertrek
De CEO van Qatar Airways zegt dat De Juniac hem bij een sollicitatiegesprek voor IATA-topman verzekerd heeft dat de Fransman er is voor alle maatschappijen. Volgens Al Baker kan De Juniac gedwongen worden om op te stappen als hij toch maatschappijen bevoordeelt.

Formeel is De Juniac alleen nog maar voorgedragen, maar zijn benoeming lijkt niet meer dan een formaliteit.

Verenigde Staten
Vanuit de Verenigde Staten wachten de beide carriers ook nog op een berichtje. Delta, United en American proberen al meer dan een jaar de Amerikaanse regering ertoe te bewegen om de drie golfmaatschappijen te beperken in de VS. De Amerikaanse carriers willen voorkomen dat de Perzische maatschappijen meer vluchten toevoegen.

“Ongetwijfeld wordt er diplomatiek overlegd, maar wij hebben niets gehoord”, stelt Al Baker. “De bal ligt bij het Witte Huis, wij weten van niets”, aldus Al Maktoum.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button