fbpx
IncidentenNieuwsOnderwerpen

Transavia 737 geland met net voldoende brandstof

Een Transavia Boeing 737 is veilig geland nadat er een mayday was uitgeroepen wegens lage brandstofniveaus. Dat meldt de Spaanse onderzoeksraad CIAIAC.

De B737-700 was afkomstig van Schiphol en landde op Barcelona El Prat. Het ging om vlucht HV-5133 met 132 passagiers en vijf crewleden aan boord. Het toestel maakt op 17 april de approach op baan 25R, circa tien minuten voor de geplande landingstijd. De wind veranderende snel tijdens de final approach naar 30 knopen van achteren. Daardoor moest een doorstart gemaakt worden op een hoogte van 500 voet.

Nood
Direct daarna werd een noodgeval uitgeroepen vanuit de cockpit vanwege weinig brandstof. Volgens CIAIAC was de crew gefrustreerd. Het toestel kreeg voorrang om te landen op baan 07L en dit gebeurde 12 minuten na de doorstart.

Volgens een bron van Aviation Herald landde de Boeing met 470 kilo kerosine aan boord, dit zou minder dan de final reserve zijn. Transavia zegt tegen Up in the Sky dat dit niet het geval is. Bronnen laten weten dat de Boeing met 1080 kilo aan brandstof is geland, net meer dan het absolute minimum van 1001 kilo. Een 737 verbruikt ongeveer 40 kilo per minuut.

Transavia voegt daaraan toe dat er geen rapport is van een dispatch error. Het incident wordt onderzocht door CIAIAC, zolang dat onderzoek loopt doet Transavia verder geen mededelingen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button