fbpx
NieuwsOpmerkelijk

F-16 neemt bemande ATC-toren onder vuur

Een Noorse F-16 heeft per ongeluk een bemand verkeerstoren onder vuur genomen. Dit gebeurde tijdens een oefening op een verlaten Noors eiland.

Volgens diverse media gebeurde het incident al op 12 april, maar werd het pas afgelopen week naar buiten gebracht. Twee Noorse F-16’s voerden een schietoefening uit op het eiland Tarva, riom 400 kilometer ten noorden van Oslo. Eén van de toestellen nam per ongeluk de controletoren onder vuur. Daarin waren drie verkeersleiders aanwezig die de oefeningen aanstuurden. Zij raakten niet gewond. “Daar zijn we dankbaar voor”, liet een woordvoerder van de luchtmacht weten aan CNN.

Onderzoek
Volgens Aerotime verklaarden de verkeersleiders dat het incident zo snel ging, dat ze niet doorhadden wat er aan de hand was
Het onderzoek kan lang gaan duren. In 2009 nam een F-16 dezelfde verkeerstoren ook al onder vuur. Het duurde twee jaar om uit te zoeken wat er mis ging.

Eerdere incidenten
In 2013 vond in Nederland een soortgelijk incident plaats: op Vlieland beschoot een Nederlandse F-16 de controletoren van de Vliehors.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button