CambodjaTravelspecial

Cambodja Special: Reizen en luchtvaart

Inleiding
In Cambodja wonen circa 15 miljoen mensen. Het is ruim 4x zo groot als Nederland en ongeveer de helft van Duitsland. Er zijn drie commerciële vliegvelden: Phnom Penh (hoofdstad), Siem Reap-Angkor International en Sihanoukville, waarbij Siem Reap de grootste is.

Reizen

Cambodja heeft met het Angkor tempelcomplex een Unesco Heritage Site en een toeristenmagneet. In de nabijgelegen stad Siem Reap is het tevens goed toeven. Andere topbestemmingen volgens de reisgidsen zijn Phnom Penh, de stranden en het achterland in het zuiden rond Sihanoukville, en de moeder der bergtempels Prasat Preah Vihear.

Voor deze special is Up in the Sky naar Siem Reap, Angkor Wat, Phnom Pehn en Prasat Preah Vihear geweest. We raden aan om vooral te focussen op Siem Reap en Angkor. Dit is geweldig te combineren met een reis naar Thailand of Maleisië dankzij de goedkope tickets van AirAsia.

Bayon Tempel
Bayon Tempel

Angkor Wat
Siem Reap (spreek uit: Siem Rep) is de tweede stad van Cambodja en draait voor een groot deel op toerisme. Van de goedkoopste backpacker hostels tot de meest luxueuze resorts kan je hier vinden. Het centrum (rond Pub Street) kent legio restaurants van alle culinaire stromingen. De mensen zijn vriendelijk en de prijzen schappelijk.
Vanuit Siem Reap zit je in een kwartier midden in Angkor. Dit complex van 400 km2 kent diverse tempels, waarvan een flink aantal zeer de moeite waard zijn. De bekendste is uiteraard Angkor Wat. Ook andere tempels als Bayon en Ta Prohm (bekend van Indiana Jones en Thombraider) zijn het bezoeken meer dan waard. Er zijn verschillende manieren om het complex te bekijken, met een tuktuk is aan te raden, maar op de fiets (makkelijk te huur bij elk hotel) is zo niet nog leuker!

Ta Prohm tempel
Ta Prohm tempel
Angkor complex
Angkor complex

Siem Reap zelf is leuk om te bezoeken, te voet of op de fiets. Er is een night market, een Angkor museum en er staan nog wat koloniale gebouwen. In de buurt is ook een meer en dorp op palen. Leuk als je wat tijd over hebt. Let wel op dat het geen dry season is, want dan kan je het beter overslaan. Wij hebben de hotels Central Indochine d’Angkor en Angkor Secret Garden Inn getest. Ze hebben een verschillend niveau van luxe, maar zijn binnen hun segment allebei aan te raden.

Tonle Sap meer
Tonle Sap meer

Andere plekken
Siem Reap/Angkor Wat is de top van Cambodja. Als je meer tijd hebt zijn enige dagen naar Phnom Penh een mogelijkheid. Je vliegt er gemakkelijk naar toe. Ga niet te lang, want er zijn in Azië zeker leukere steden te bezoeken. De bergtempel Prasat Preah Vihear op de grens van Thailand en Cambodja is bijzonder om te bezoeken, met geweldig uitzicht alle kanten op. Vanuit Siem Reap is een dagtrip te boeken. Het is een eind rijden (snel 3 uur enkele reis, vanaf Siem Reap), maar dan zie je meteen heel veel van het land.

Boulevard Phnom Penh
Boulevard Phnom Penh

Luchtvervoer

Hoe kom je er?
Direct naar Cambodja vanuit Nederland is niet mogelijk. Tenminste één overstap is nodig. Meest voor de hand liggend is om naar Bangkok te vliegen, direct met KLM, Eva Air of China Airlines (tot december 2016). Vanuit Bangkok gaan er een paar maatschappijen naar Cambodja. Vanaf het grootste vliegveld, Suvarnabhumi, vliegen Cambodia Angkor Air, Thai Smile (onderdeel van Thai Airways) en Bangkok Airways (ook als codeshare met KLM, Emirates en Qatar) naar zowel Siem Reap als Phnom Pehn. Een goedkoper alternatief is met AirAsia. Vanaf circa € 125 inclusief koffer en maaltijd vlieg je heen en weer. AirAsia vliegt drie keer per dag, dus er valt wat te kiezen. Let wel op: De maatschappij vliegt vanaf de tweede luchthaven van Bangkok, Don Muang (DMK). Dit is prima bij een (kort) verblijf in Bangkok, maar minder als er alleen overgestapt moet worden. AirAsia vliegt ook vanaf Kuala Lumpur naar beide steden. Deze verbinding wordt één of twee keer per dag gevlogen en kost ongeveer hetzelfde als vanuit Bangkok.

AirAsia A320 op Phnom Penh
AirAsia A320 op Phnom Penh

Een alternatief kan zijn met Qatar Airways naar Phnom Pehn (niet naar Siem Reap). Dan is uiteraard een overstap op Doha nodig. Er wordt wel nog een tussenstop van een uur gemaakt op Ho Chi Minh airport, zowel heen als terug. Prijzen fluctueren natuurlijk sterk, maar de goedkopere optie lijkt via Bangkok of Kuala Lumpur te zijn. Meteen een leuke citytrip van maken! Andere mogelijkheden zijn via Singapore of Vietnam, maar dan houdt het wel op als je niet enorm om wilt.

Bekijk altijd tickets via verschillende aanbieders. Dat kan via de maatschappij zelf, maar ook via websites als WTC, Vliegwinkel, Tix of Skyscanner.

Luchtvaartmaatschappijen in Cambodja
De luchtvaartsector in Cambodja is nog niet erg ontwikkeld, er zijn relatief weinig maatschappijen en vliegvelden. De flag carrier van het land is Cambodia Angkor Air en is voor 51% eigendom van de regering en voor 49% van Vietnam Airlines. Het bedrijf bestaat sinds 2009, heeft zes toestellen en vliegt naar veertien bestemmingen. Daarnaast zijn er Cambodia Bayon Airlines en Bassaka Air die zowel binnenlands vliegen als naar het buitenland. Tenslotte is er Sky Angkor Airlines die van Siem Reap naar Singapore, Vietnam en Zuid-Korea vliegt.

Cambodia Angkor Air ATR72
Cambodia Angkor Air ATR72
Sky Angkor Airlines A320
Sky Angkor Airlines A320

Vliegvelden
Cambodja heeft drie vliegvelden. De grootste is Siem Reap met in 2015 ruim drie miljoen passagiers. Phnom Penh zag drie miljoen passagiers en de kleinste van de drie is Sihanoukville, daar kwamen 40.000 passagiers in 2014.
Up in the Sky was op de grootste twee. Beide vliegvelden zijn modern ingericht. Siem Reap lijkt er nog maar kort te staan en Phnom Penh is recentelijk opgeknapt (nog niet helemaal klaar). De vliegvelden zijn prettig om te bezoeken.

Cambodia Airports met A320
Cambodia Airports met A320

Tips
Afgelopen jaren zijn er veel maatschappijen begonnen en weer failliet gegaan. Boek dus niet te ver van te voren je ticket. Het lijkt er nu op dat er drie spelers overgebleven zijn die ook binnenlands vliegen: flag carrier Cambodia Angkor Air, Bassaka en Bayon Airlines. De laatste twee hebben grote Chinese bedrijven achter zich staan. Bayon Airlines vliegt met Chinese MA-60 turboprop toestellen. Deze hebben niet de beste staat van dienst. Als je de keuze hebt, zouden we Bayon niet direct aanraden. Up in the Sky vloog met Bassaka Air en was daar zeer over te spreken.

Tags

Joeri van Ormondt

Hoofdredacteur. Joeri woonde vanaf z'n geboorte 'onder' de Zwanenburgbaan. Hij is MSc in de bedrijfskunde (Rijksuniversiteit Groningen). Joeri is mede-oprichter van Up in the Sky. Daarnaast is hij actief als logopedist.