fbpx
IncidentenMilitairOnderwerpenProfessional

Rusland: ‘transponder Amerikaanse RC-135 stond uit’

Rusland zegt dat het alle recht had om vrijdag een toestel van de Amerikaanse luchtmacht te onderscheppen, omdat de RC-135 de transponder had uitgezet. Daardoor was niet duidelijk wie of wat het vliegtuig was, aldus de Russen.

“Alle vluchten van de Russische Luchtmacht gaan volgens de regels. Als de Amerikanen niet willen dat we ze controleren, moeten ze of niet te dicht bij Rusland vliegen of hun transponder aanzetten,” liet het Russische ministerie van Defensie in een verklaring weten.

Volgens nieuwszender CNN vloog de RC-135 een routinevlucht in het internationale luchtruim boven de Baltische Zee, toen een Sukhoi SU-27 op zo’n 100 ft. (30 meter) kwam vliegen en een rol over het Amerikaanse toestel maakte.

Het is de tweede keer in een maand tijd dat de Russische luchtmacht Amerikaanse toestellen boven de Baltische Zee onderschept. Ook toen werd een RC-135 ‘onderschept’, toen vlogen de Russen op nog geen 50 ft. afstand (15 meter) en maakte ook toen een rol om het toestel.

De incidenten laten volgens Reuters de gespannen sfeer tussen de VS en Rusland goed zijn. Sinds de NAVO op zee en in de lucht begonnen is met het bewaken van de buitengrenzen van Europa, met name bij de Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen, laat Rusland zich regelmatig gelden door vliegtuigen, maar ook schepen te ‘onderscheppen’.

Begin april werd de USS Donald Cook nog ‘onder vuur’ genomen door Russische SU-24-toestellen. Zie hieronder de beelden van de onderschepping, gemaakt van het Amerikaanse marineschip.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button