fbpx
AirlinesFinancieelOnderwerpenProfessional

Branson noemt verkoop Virgin ‘teleurstellend moment’

Multimiljonair Richard Branson zal met de verkoop van Virgin America nog wat miljoenen bij kunnen schrijven op zijn bankrekening. Toch is de Brit niet tevreden over hoe de verkoop van de maatschappij gegaan is, schrijft de financiële website Inc.com.

Naar eigen zeggen kon Branson niets doen om de verkoop te stoppen. Zelf hoopte hij dat Virgin kon overleven op de Amerikaanse markt, maar de andere aandeelhouders vonden een verkoop verstandiger. Ondanks dat hij oprichter was, stond Branson machteloos, zo blijkt nu.

‘non-voting’
De Virgin Group van Branson heeft slechts 25 procent van de aandelen van Virgin America in bezit; de Amerikaanse wet verbiedt een hoger percentage. Daarnaast is een deel van Branson’s aandelen beoordeelt als ‘non-voting’ omdat hij geen Amerikaans staatsburger is. Een aandeelhouder met ‘non-voting’- aandelen mag niet stemmen over bijvoorbeeld een overname.

“Ik heb jaren gevochten voor een degelijke Amerikaanse maatschappij. Maar de overheid heeft in haar wijsheid besloten dat ik mijn stemrecht op moest geven omdat ik een Brits accent heb en in Engeland geboren ben”, stelt Branson.

Vraagprijs
Virgin werd begin april overgenomen door Alaska Airlines, voor ongeveer 2,6 miljard dollar. Ook met JetBlue werd onderhandeld, maar de maatschappij haakte af vanwege de vraagprijs. De vicepresident van JetBlue, Marty St. George, liet later weten dat hij Virgin geen 2,6 miljard dollar waard vond.

Branson liet op zijn beurt weten dat hij blij was dat Virgin niet naar JetBlue gegaan is, omdat Alaska Airlines het eigen merk van Virgin zou behouden. Vooralsnog lijkt het er echter op dat Virgin volledig op zal gaan in Alaska Airlines.

Bestel nu deze afscheidskalender van de KLM 747!

Nieuw in de webshop van Up: een afscheidskalender van de KLM Boeing 747. Exclusief verkrijgbaar bij Up in the Sky voor €17,95 inclusief gratis verzending. Voor €4 extra krijg je er een retro sleutelhanger bij!

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button