fbpx
AirlinesOnderwerpenProfessional

KLM en bonden hervatten CAO-onderhandelingen

De cao voor KLM-grondpersoneel loopt af op 1 juli 2016. De cao-onderhandelingen tussen KLM en de grondbonden zijn afgelopen vrijdag hervat. KLM streeft naar een kort onderhandelingsproces met als doel eind mei/begin juni resultaten te kunnen presenteren, zo zegt het bedrijf in een persbericht.

KLM wil eenvoudiger, goedkoper en sneller worden. “De eerste resultaten zijn in 2015 bereikt en zijn de eerste stap op weg naar het verdere herstel van KLM. KLM is er nog niet en het is cruciaal door te zetten op de ingeslagen weg. Dit betekent dat KLM ook vervolgstappen moet maken op het gebied van arbeidsvoorwaarden,” aldus KLM.

CAO 2016
KLM wil verder groeien, doorvoor wil KLM de kosten verlagen en de inkomsten verhogen. “Pas dan is het mogelijk om verder te blijven groeien en de nu geplande investeringen ook echt te kunnen doen. Met investeringen in de klant, het product, maar óók in de medewerkers.” Ook wil KLM investeren in materieel, digitalisering en werkomstandigheden. Groei is belangrijk voor KLM en betekent werkgelegenheid. “De salarissen bij KLM liggen ten opzichte van de concurrenten vaak hoger. Alternatieven zoals uitbesteden of salarisverlaging zouden vervelender zijn voor de medewerkers.” Voor de komende cao staan de doelstellingen van Perform 2020 centraal: een verlaging van de kosten per eenheid van anderhalf procent per jaar en een verhoging van de productiviteit van vier procent per jaar.

Medewerkers ontevreden
Medewerkers spreken zich in de Telegraaf uit tegen de strategie van KLM. CNV bestuurder Dolf Polders zegt tegen de krant: “Dit is schokkend. Als we instemmen zullen medewerkers hun baan verliezen. KLM wil door middel van besparingen investeren in een nieuwe vloot, maar daardoor is er minder werk. Dat is de grote ironie”. De anderhalf procent besparing zou betekenen dat de grondmedewerkers er tot 2018 geen salaris bij krijgen en vrije dagen moeten inleveren.

Vervolgproces
Op woensdag 18 en donderdag 19 mei en op donderdag 2 en vrijdag 3 juni staat het vervolg van het cao-overleg tussen KLM en de bonden gepland.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button