InnovatieMilitairOnderwerpOpmerkelijk

US Air Force-kolonel wil ‘zwerm van kamikaze-drones’ inzetten

Een kolonel van de Amerikaanse luchtmacht heeft in New Orleans op een conferentie over onbemande toestellen gezegd dat hij het liefst ‘zwermen van kamikaze-drones’ wil gaan inzetten tijdens luchtcampagnes. Hiermee wil hij het luchtafweer geschut onschadelijk maken.

Volgens Travis Burdine, hoofd van divisie ‘remotely piloted aircraft operations’ (op afstand bestuurbare toestellen, red.) van de Amerikaanse luchtmacht kunnen de drones veel dichter bij luchtafweergeschut komen dan de huidige stealth-toestellen. “Ik heb een stealth-bommenwerper nodig die dichtbij komt, die vervolgens een heleboel kleintjes dropt – sommige zijn nep, sommigen zijn verkenners die zoek waar het luchtafweergeschut is en sommige storten zich als een soort kamikaze-toestellen op het geschut. Die kleintjes zijn goedkoop. Je kan 100 tot 1000 kanonnen hebben staan, we bestoken jou dan met 10.000 kleintjes.”

Het idee van Burdine staat niet op zichzelf. Verschillende landen onderzoeken het gebruik van goedkope drones om bijvoorbeeld raketten te onderscheppen en in de lucht laten ontploffen. De onderzoeksafdeling van het Amerikaanse ministerie van Defensie DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) is daarom het ‘Gremlins-project’ gestart. In dat project wordt de mogelijkheid onderzocht om UAV’s vanuit een bommenwerper te laten vallen en dan in te zetten.

Het Gremlins-project en de uitspraken van Burdine zijn onderdeel van een nieuwe visie en strategie die het Pentagon aan het uitzetten is. Daarin ligt de focus op kleine drones en UAV’s. Burdine deed zijn uitspraken op de Xponential-conferentie van de Association of Unmanned Vehicle Systems International in New Orleans. Daar waren onder meer mensen van het Pentagon, maar ook vertegenwoordigers uit de industrie.

Tags

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button