fbpx
LiefhebberMilitairNieuwsOnderwerpen

Meer Amerikaanse F-15’s naar Europa

De Amerikaanse luchtmacht heeft haar aanwezigheid aan de Europees-Russische grenzen verder versterkt. Het 114e Fighter Squadron (van de 173e Fighter Wing, Oregon Air National Guard) is van de thuisbasis Kingsley Field met zes F-15 Eagles naar Finland gekomen. Gedurende twee weken opereren ze vanaf de vliegbasis Kuopio-Rissala, ongeveer 200 km van de Fins-Russische grens. Vorig jaar waren er ook al F-15C’s van de Oregon Air National Guard tijdelijk in Europa gestationeerd. Toen was het de 142e Fighter Wing, die onder meer deel nam aan de oefening ‘Frisian Flag’ op de vliegbasis Leeuwarden.

F-15C Eagle, Amerikaanse luchtmacht © Leonard van den Broek
F-15C Eagle, Amerikaanse luchtmacht © Leonard van den Broek

Bulgarije en Estland

Behalve in Finland, zijn er op dit moment ook Amerikaanse F-15’s aanwezig in Estland en Bulgarije. Begin april kwamen twaalf F-15’s van de 104e Fighter Wing en 144e Fighter Wing naar Europa. Vier daarvan zijn gedurende een maand op Keflavik, IJsland gestationeerd geweest. Vervolgens zijn deze vier Eagles doorgevlogen naar de vliegbasis Amari in Estland. Daar nemen ze deel aan de internationale NAVO-oefening ‘Spring Storm’. De acht F-15’s die in april op Leeuwarden verbleven, zijn eind april doorgegaan naar Bulgarije. Over een aantal weken zullen ze ook nog Roemenië aandoen. Luitenant-kolonel David ‘Moon’ Halasi-kun is commandant van het detachement: “We vertegenwoordigen de Amerikaanse luchtmacht op deze vooruitgeschoven Europese post. We zien het als onze missie om te tonen dat we ons onverminderd inzetten voor de collectieve veiligheid van de NAVO-partners.”

Signaal aan Rusland

Het voornaamste doel van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid is om een signaal af te geven aan Rusland, maar ook aan de NAVO-landen. Kapitein Lauren Ott, persofficier van de Amerikaanse luchtmacht: “We willen het vertrouwen geven aan de NAVO- en andere partner-landen dat we begaan zijn met de Europese veiligheid. Dit bereiken we onder meer door samen met deze landen te oefenen en zo de samenwerking te versterken.” In 2015 zijn de Verenigde Staten hiertoe “Operation Atlantic Resolve” gestart. Met enige regelmaat komen in het kader hiervan Amerikaanse defensie-eenheden naar Europa. Als dit voor een langere periode gebeurt, wordt dit aangeduid als een ‘Theater Support Package’. De twaalf Amerikaanse F-15’s die hun Europese ‘tour’ startten in Leeuwarden en op IJsland, maken deel uit van Theatre Support Package (TSP) 16-02.

F-15D Eagle, Amerikaanse luchtmacht © Leonard van den Broek
F-15D Eagle, Amerikaanse luchtmacht © Leonard van den Broek

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button