AirlinesIndustrieOnderwerpProfessional

Emissie-akkoord kan airlines miljarden dollars kosten

Een pakket met maatregelen om de emissie-uitstoot van de luchtvaart te verminderen, kan maatschappijen in 2025 6,2 miljard dollar kosten. Dit voorspelt IATA. Tegelijkertijd waarschuwt de organisatie dat de kosten hoger worden als er geen akkoord bereikt wordt.

In New York wordt woensdag overlegd over een klimaatneutrale aanpak voor de luchtvaart; vanaf 2020 moet er klimaatneutrale groei mogelijk zijn. “Duurzaamheid heeft een prijs. Maar een marktprijs is eerlijker dan het alternatief”, stelt IATA-topman Tony Tyler. Dat alternatief is volgens Tyler een lappendeken van maatregelen die landen zelf kunnen vaststellen, bijvoorbeeld een belasting op vluchten of andere heffingen.

IATA schat de totale kosten bij een akkoord kunnen oplopen naar 6,2 miljard dollar in 2025. Maar volgens Tyler is dat nog altijd goedkoper dan wanneer er geen akoord bereikt wordt. Dan mogen landen zelf invullen hoe ze de luchtvaart klimaatneutraal krijgen; Tyler vreest dat de lappendeken aan maatregelen gebruikt zal worden om meer belasting binnen te halen.

Afspraken
Bij een grote klimaattop in Parijs werden geen afspraken gemaakt over de luchtvaart. IATA mag zelf de afspraken maken met de 191 lidstaten. Volgens Reuters is één van de mogelijkheden dat de uitstoot wordt ‘terugbetaald’ door aandelen te nemen in aandelen in natuurprojecten over de wereld. Hoe dat moet worden ingevuld is nog een discussiepunt, met name tussen ontwikkelingslanden en de ontwikkelde landen, stelt Reuters.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close