HelikopterNieuwsNL nieuwsOnderwerpProfessional

RAV Fryslân wint kort geding over patiëntenvervoer Wadden

RAV (Regionaal Ambulance Vervoer) Fryslân heeft het kort geding gewonnen dat in maart door het Belgische Heliventure was aangespannen, meldt Omrop Fryslân. Tot augustus 2015 verzorgde Defensie het patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden. Vanwege juridische problemen rond de aanbestedingsprocedure door RAV Fryslân, is er nog altijd geen civiele vervanging beschikbaar. De Kustwacht heeft vervolgens deze taak voorlopig op zich genomen. Sinds eind augustus 2015 voert Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) in opdracht van de Kustwacht het patiëntenvervoer uit met twee SA.365 Dauphin helikopters.

Juridische strijd
In 2015 kreeg RAV Fryslân de verantwoordelijkheid voor het patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden. De ANWB won de aanbestedingsprocedure, maar het Belgische Heliventure spande een rechtszaak aan – met succes. Van de rechter mocht de aanbesteding niet gegund worden aan de ANWB en moest RAV Fryslân alsnog in gesprek met Heliventure. De onderhandelingen liepen echter op niets uit en uiteindelijk startte RAV Fryslân een nieuwe aanbesteding. Deze aanbesteding liep echter vertraging op, omdat Heliventure eind maart wederom een kort geding startte over deze nieuwe aanbestedingsprocedure. In dit kort geding is nu uitspraak gedaan, ten gunste van de RAV.

Hervatting aanbesteding
Jouke Wijnalda , woordvoerder van RAV Fryslân zei tegen Omrop Fryslân dat nu de volgende stap in de aanbesteding gedaan kan worden. Tot eind mei 2016 kunnen partijen zich inschrijven. De hoop is dat vanaf oktober 2016 het patiëntenvervoer overdag kan worden uitgevoerd en vanaf januari 2017 ook ‘s nachts. Heliventure zou zich beraden op eventuele juridische vervolgstappen.

Kustwacht SA.365 Dauphin 's nachts op Terschelling © Leonard van den Broek
Kustwacht SA.365 Dauphin ‘s nachts op Terschelling © Leonard van den Broek

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close