fbpx
MilitairOnderwerpenProfessional

Denemarken wil 27 F-35’s aanschaffen

De Deense regering wil 27 F-35’s aanschaffen, ter vervanging van de F-16. Het parlement moet volgens Reuters nog wel akkoord gaan met het voorstel.

De gevechtstoestellen kosten de Denen ongeveer 20 miljard Kroon (2,6 miljard euro). Per stuk kosten de toestellen ongeveer 740 miljoen Deense Kroon (99 miljoen euro), liet de Deense minister-president Rasmussen weten.

De Deense toestellen moeten tussen 2021 en 2027 geleverd worden. Denemarken heeft op dit moment ongeveer zestig F-16’s in dienst.

Wanneer het definitieve besluit valt is nog niet duidelijk. De Deense regering heeft een minderheid in het parlement en heeft dus de steun van de oppositie nodig.

Nederland
Nederland betaalt volgens de Algemene Rekenkamer ongeveer 68 miljoen euro per F-35. Die prijs is berekend met de wisselkoers van 2012 en schommelt door diezelfde wisselkoers. Het kan voordelig zijn om meerdere toestellen in één keer te kopen, omdat de wisselkoers dan vastligt

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button