Door een probleem in het softwaresysteem van een A319 van easyJet bleek er minder startbaan dan gedacht. Door het snelle besluit van de captain om de start voort te zetten werd voorkomen dat het toestel van de baan schoot.
Met nog 200 meter baan te gaan kwamen de wielen van de A319 op 25 juni 2015 om 18:12 uur los van de baan op Belfast International Airport. Dit blijkt uit het onderzoeksverslag van de Onderzoeksraad Air Accidents Investigation Branch (AAIB). Aan boord waren 156 passagiers en 6 crewleden. Het toestel ging geheel gevuld naar London Luton.
FlySmart software
Uit het onderzoek blijkt dat er een fout zat in de software van de A319. De verwachting was een regenbui tijdens de start. De piloten hadden daarom in de software deze omstandigheden ingevoerd. Het toestel had berekend dat er een full-trust take-off nodig was. Tijdens push-back bleek het toch droog te blijven, deze nieuwe waarden werden ingevoerd in de computer. Door de droge omstandigheden hoefden de motoren niet op volle kracht te werken. Door wat later een fout bleek te zijn heeft de computer een andere baan geselecteerd.
Captain
Het eind van de baan is niet te zien bij het oplijnen door een hobbel. De piloten zagen het eind pas toen het toesten 212 km/u (115 knopen) ging. De geplande take-off snelheid was 130 knopen. De captain (33 jaar) besloot de start niet af te breken, omdat het toestel niet op tijd stil zou staan. Tegelijk dacht hij dat er nog voldoende baan was om op te stijgen met de geplande snelheid. Hij besloot de co-piloot, die het toestel bestuurde, er niet van op de hoogte te brengen omdat hij dan teveel afgeleid zou worden.
De captain zegt tegen de onderzoekers dat hij bedacht dat bij een motorprobleem hij nog steeds maximum thrust kon selecteren en veilig op kon stijgen. Later in de vlucht keek de gezagsvoeder naar de Electronic Flight Bag en zag tot zijn verbazing dat baan 07 (2.700 m) geselecteerd stond, terwijl het vertrek van de kortere (circa 1600 m) baan 25B (baan 25 line-up via intersectie B) was. De volgende ochtend vulde hij een Air Safety Report in waarna zowel easyJet als de AAIB een onderzoek startten.
In een verklaring zegt Airbus inmiddels de software aangepast te hebben.