fbpx
IncidentenNieuwsNL NieuwsSchiphol Airport

China Southern A330 keerde terug wegens bleed air probleem

Een A330 van China Southern Airlines is zaterdagmiddag teruggekeerd naar Schiphol. Het toestel had problemen met de bleed air. Het toestel voerde vlucht CSN346 uit naar Peking. Boven de Noord-Duitse stad Kiel maakte het een rechterbocht om koers te zetten richting Schiphol.

Naar nu bekend is geworden via Aviation Herald had de Airbus een probleem met de bleed air. Dat is lucht die door de motor is gegaan en wordt gebruikt voor de cabinedruk, maar ook voor andere systemen. Toen de problemen ontstonden, lieten de piloten het toestel snel naar een hoogte van ongeveer drie kilometer zakken, omdat op die hoogte zonder problemen geademd kan worden en de luchtdruk voldoende is. Volgens de Aviation Herald werkten de piloten de checklists af en zetten weer koers naar Peking. Boven de Noordzee werd het toestel weer naar kruishoogte gebracht.

Daarna was het nodig weer te zakken vanwege problemen, dit keer naar vijf kilometer. De piloten besloten definitief terug te keren naar Schiphol. Daar landde het toestel 3,5 uur na het opstijgen op de Buitenveldertbaan.

LVNL
Een woordvoerder van LVNL meldde zaterdag aan Up in the Sky dat het toestel terugkeerde vanwege kleine technische problemen die de vliegveiligheid niet in gevaar brengen. “Wij verwachten niet dat er bij de landing speciale assistentie zal worden ingezet. Er zijn geen speciale procedures opgestart en iedereen is normaal aan het werk,” zei de woordvoerder.

Bleed Air
De lucht die uit de motor komt, wordt eerst gekoeld en vervolgens gebruikt om de cabine op druk te krijgen en te zorgen voor zuurstof. Daarnaast wordt het gebruikt om vleugels ijsvrij te houden en bijvoorbeeld waterdruk voor toiletten op druk te krijgen.

Screenshot CZ A330 ©Flightradar24
Screenshot CZ A330 ©Flightradar24

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button