fbpx
MilitairOnderwerpenProfessional

Hoe kwam Denemarken tot de keuze voor de F-35?

Op 12 mei maakte de Deense regering zijn keuze bekend voor de opvolger van de F-16. Denemarken wil 27 F-35’s aanschaffen, tegen een totaalprijs van 20 miljard Deense Kroon (2,6 miljard euro). Het Deense parlement moet nog wel hierover in debat, dat mogelijk een maand zal kunnen duren.

Eurofighter Typhoon © Leonard van den Broek
Eurofighter Typhoon © Leonard van den Broek

Super Hornet, Typhoon of F-35

De Deense regering verkoos de F-35A Lightning II boven de F/A-18E/F Super Hornet en de Eurofighter Typhoon. Op de speciaal hiervoor aangemaakte website (in het Deens en Engels) legt de Deense regering uit hoe tot de keuze voor de F-35 is gekomen. De openheid en transparantie is hierbij opvallend te noemen.Tot in detail wordt beschreven dat de drie toestellen zijn vergeleken op strategische, militaire, economische en industriële aspecten. Bij de beoordeling vanuit Deens oogpunt kwam de F-35 steeds als beste uit de bus.

F/A-18F Super Hornet © Leonard van den Broek
F/A-18F Super Hornet © Leonard van den Broek

De strategische en industriële aspecten werden beoordeeld door een ‘expert panel’ (commissie van deskundigen). Bij de beoordeling van de economische aspecten was de conclusie opvallend.  De F-35 valt goedkoper uit, omdat er minder toestellen van worden aangeschaft. Nu zijn vanzelfsprekend de kosten lager, als je minder vliegtuigen koopt.

De verwachte levensduur van de F-35 bedraagt 8000 vlieguren, tegenover 6000 voor de Typhoon en de Super Hornet. De Deense regering trekt hieruit de conclusie dat voor hetzelfde takenpakket er 28 F-35’s nodig zijn, of 34 Typhoons, of 38 Super Hornets. Hoe de Denen dan toch op het aantal van 27 aan te schaffen F-35’s zijn uitgekomen, is niet helemaal duidelijk. Overigens: bij aanschaf van 36 F-35’s zou de totaalprijs (aanschafkosten en operationele kosten) in de buurt van de andere twee toestellen uitkomen.

F-35 versus F-16 en Gripen

De Nederlandse kandidatenvergelijking ging destijds tussen de F-35, de ‘Advanced F-16’ (de allernieuwste F-16 versie) en de SAAB Gripen NG. Het leek vanzelfsprekend dat Denemarken ook de SAAB Gripen zou hebben meegenomen in de beoordeling. Tot begin jaren 90 vloog de Deense luchtmacht met de Zweedse SAAB J.35 Draken. Een Amerikaanse website schreef enige tijd geleden dat een F-35 het in een gesimuleerd luchtgevecht verloor van een F-16. Een vergelijking van vliegtuigtypes zoals nu in Denemarken, vindt doorgaans alleen ‘op papier’ plaats en niet in de lucht. Welke toestel in de lucht als winnaar uit de bus zou zijn komen, blijft dus gissen.

 

 

 

 

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button