IncidentenNieuwsOnderwerp

A320 Egyptair van radar verdwenen

De zoektocht naar de vermiste airliner gaat ook vrijdag weer door.

De zoektocht naar het toestel focust zich op de Middellandse Zee, omdat daar het radiocontact met de verkeersleiding verloren werd. Marineschepen uit Frankrijk en de Verenigde Staten zoeken inmiddels mee. Griekenland meldde eerder al dat een Grieks marinefregat reddingsvesten en stukken plastic heeft gevonden. De objecten dreven ongeveer 370 kilometer ten zuiden van Kreta. Griekse defensiebronnen stellen tegenover Reuters dat het laatste radiosignaal van de A320 in de omgeving van de objecten is opgevangen. Later werden deze berichten weer ingetrokken.

Vlucht MS804 vloog op een hoogte van 37.000 voet, of wel ruim 12 kilometer. Dat meldt de maatschappij via Twitter. De A320 met 66 mensen aan boord was onderweg van Parijs naar Caïro. Het vliegtuig vertrok om 23:09 uur en kwam rond half 12 woensdagavond los van de startbaan van Parijs Charles de Gaulle. Het had volgens planning om 03:05 uur moeten landen in Caïro.

In de A320 zaten zeven crewleden, drie security mensen, één kind, twee baby’s en 53 volwassen passagiers. Volgens Egyptair is het merendeel van de passagiers van Egyptische afkomst en zijn er geen Nederlanders aan boord. Naast 30 Egyptenaren staan 15 Fransen, 2 Irakezen en een Brit, een Canadees, een Portugees, een Belg, een inwoner uit Koeweit, Soedan, Tsjaad en Algerije op de passagierslijst.

Volgens flighttracking websites als flightradar24 verdween het toestel zo’n kleine 20 kilometer in het luchtruim van Egypte toen het contact werd verloren, zo’n 50 kilometer van de Egyptische kust verwijderd. De Griekse luchtverkeersleiding heeft aan de Egyptische collega’s gemeld contact met het vliegtuig verloren te hebben. Een noodsignaal vanuit de cockpit hebben de Grieken niet ontvangen. Reddingsploegen van het leger zijn al op de locatie geweest, maar hebben nog niks kunnen vonden. Ze staan klaar om verder in actie te komen.

Het gaat om een Airbus A320 met registratie SU-GCC (MSN2088). Het toestel is bijna dertien jaar oud. Sinds de levering op 3 november 2003 heeft het voor Egyptair gevlogen. Het was de vijfde vlucht die gemaakt werd op woensdag met het desbetreffende toestel. De captain heeft ruim 6.000 vlieguren op zijn naam staan (2.100 uur in een A320), de co-piloot 2.700 uur.

Airbus zegt op de hoogte te zijn, maar geen extra informatie te hebben. Egyptair is voor mensen met familie aan boord te bereiken op +202 2398952.

Update 15.30 uur:
Een Grieks marineschip heeft stukken plastic gevonden die mogelijk van de Airbus afkomstig zijn. De objecten dreven ongeveer 370 kilometer ten zuiden van Kreta. Griekse defensiebronnen stellen tegenover Reuters dat het laatste radiosignaal van de A320 in de omgeving van de objecten is opgevangen.

Update 12.52 uur:
De Franse president François Hollande meldt op een persconferentie dat de A320 van Egyptair gecrasht is. Het toestel verdween vannacht rond 02.45 uur van de radar boven de Middellandse Zee. Aan boord van het toestel zijn vooral Egyptenaren en Fransen.
Marineschepen uit Frankrijk, Griekenland en de Verenigde Staten zoeken inmiddels op de Middellandse Zee. De Griekse autoriteiten hebben tot nu toe nog geen enkele aanwijzing gevonden, meldt Reuters.

Update 10.13 uur:
Airbus laat in een persbericht weten ‘het te betreuren het verlies van een Egyptair A320 te bevestigen.’

Update 10.05 uur:
De Franse nieuwszender France 24 meldt dat EgyptAir MS804 in de buurt van het Griekse eiland Karpathos is neergestort. France 24 citeert een bron op een Grieks vliegveld.

 

Update 08.30 uur:
Griekenland heeft vliegtuigen en een fregat naar de Middellandse zee gestuurd, richting de plaats waar het toestel verdwenen zou zijn. Een koopvaardijschip zou “vlammen in de lucht” gezien hebben, ongeveer 240 kilometer ten zuiden van het eiland Karpathos. Het Egyptische ministerie van luchtvaart verklaart tegenover Reuters dat het leger rond 02.26 uur een noodsignaal ontving.

Vlucht MS804 ©flightradar24
Vlucht MS804 ©flightradar24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eerste bericht: 06:27 uur

Tags

Joeri van Ormondt

Hoofdredacteur. Joeri woonde vanaf z'n geboorte 'onder' de Zwanenburgbaan. Hij is MSc in de bedrijfskunde (Rijksuniversiteit Groningen). Joeri is mede-oprichter van Up in the Sky. Daarnaast is hij actief als logopedist.

Gerelateerde artikelen