Opmerkelijk

Boeing opent grootste pizza-oven

Boeing opende vrijdag de nieuwe 777X-vleugel fabriek in Everett, Washington State. Het Composite Wing Center (CWC) heeft ruim een miljard dollar gekost.

De fabricagehal ligt ten noorden van de assemblagelijn van de nieuwe 777. In het CWC worden de grootste composiet-vleugels ter wereld gemaakt. De vleugels worden ‘gebakken’ in een grote oven. De oven is zo groot dat er 200.000 pizza’s tegelijk in kunnen, of twee rompen van een 737. In de hal staan drie van zulke ovens om de productie van de vleugels voor de tot nu toe 320 bestelde 777X toestellen aan te kunnen.

De cijfers van de nieuwe fabriek:
31.000 ton staal
700 kilometer elektriciteitskabel
222.000 kubieke meter beton is in 16.500 vrachtwagenladingen gebracht.
109.000 m2 vloeroppervlak onder één dak, vergelijkbaar met 24 voetbalvelden.

Tags

Joeri van Ormondt

Hoofdredacteur. Joeri woonde vanaf z'n geboorte 'onder' de Zwanenburgbaan. Hij is MSc in de bedrijfskunde (Rijksuniversiteit Groningen). Joeri is mede-oprichter van Up in the Sky. Daarnaast is hij actief als logopedist.

Gerelateerde artikelen

Back to top button