De twee Nederlandse F-35’s zijn aan hun lange overtocht begonnen, van de vliegbasis Edwards in Californië naar Nederland. De twee toestellen zullen maandagavond rond 20.00 uur arriveren op de vliegbasis Leeuwarden. Twee Nederlandse KDC-10 tankvliegtuigen vliegen met ze mee en zullen de F-35’s tijdens de ferryvlucht bijtanken.
Tussenlanding
Op zaterdagavond liet de Koninklijke Luchtmacht weten dat de twee F-35’s onder begeleiding van twee KDC-10’s waren vertrokken vanaf Edwards AFB. De vier toestellen maken een tussenstop op de vliegbasis Patuxent River (Maryland), aan de Amerikaanse oostkust. Vanaf Patuxent River zullen ze op maandag naar Europa vliegen. De verwachting is dat twee Nederlandse F-16’s ter hoogte van IJsland zullen aansluiten bij de formatie. Ook komt er een C-17 transportvliegtuig mee vanaf Edwards, met reserve-onderdelen, gronduitrusting en grondpersoneel.
Livestream
De luchtmacht verwacht een grote toestroom aan belangstellenden naar Leeuwarden op maandagavond. Om het grote aantal geïnteresseerden in goede banen te leiden zijn er verkeersmaatregelen getroffen. Een aantal weilanden rondom de vliegbasis zijn tot verboden gebied verklaard en er is aparte parkeergelegenheid gecreëerd. Via het YouTube kanaal van Defensie zal maandagavond een livestream te zien zijn met beelden van de aankomst van de F-35’s.
Testvluchten
De twee F-35’s zullen ongeveer drie weken op Leeuwarden blijven. Vanaf Leeuwarden zullen diverse testvluchten worden uitgevoerd, waaronder een aantal zogenaamde ‘belevingsvluchten’. Deze vluchten zijn bedoeld om geluidsmetingen te verrichten en de omwonenden van de vliegbases Leeuwarden en Volkel te laten kennismaken met het ‘geluidsprofiel’ van de F-35, in vergelijking met de F-16. Ook zal een F-35 nachtvluchten uitvoeren rond Volkel. Overigens zullen de F-35’s alleen touch and go’s maken op Volkel, omdat voor een daadwerkelijke landing extra faciliteiten nodig zijn. Naast geluidsmetingen, hebben de testvluchten vooral een operationeel doel. Kolonel Albert de Smit, commandant van het Nederlandse ‘F-35 Operational Test Detachment’ vertelde eerder aan de Amerikaanse luchtmacht: “Deze tijdelijke stationering past heel goed in onze operationele testactiviteiten. We hebben al heel veel dingen gedaan in het kader van operationele testen, maar nog geen overzees ‘deployment’ over een lange afstand.”