fbpx
NieuwsReviews

Airport review: Parijs Orly

Parijs Orly Airport
Waardering: Waardering_Recensie_Sterren_2

Parijs Orly is het tweede vliegveld van Parijs naar passagiersaantallen gemeten. Vanuit Nederland zullen de meeste passagiers op het grotere vliegveld Charles de Gaulle aankomen omdat Air France en KLM daarop vliegen van/naar Amsterdam.

Parijs Orly heeft als belangrijkste maatschappij Transavia France, met verreweg de meeste bestemmingen. Ook de op één na grootste Franse maatschappij Aigle Azur heeft er een hub, en uiteraard Air France. Daarnaast zijn grote gebruikers van het vliegveld easyJet, Corsair, Vueling en Royal Air Maroc. Transavia Nederland vliegt ook naar Orly, met deze maatschappij kwam Up in the Sky er.

Eiffeltoren
Door de ligging ten zuidoosten van Parijs is bij helder weer de Eiffeltoren goed te zien op de vlucht vanuit Nederland. Het is minder dan een uur vliegen en het Transavia cabine personeel moet hard werken om iedereen in de B737-700 een drankje te kunnen verkopen. De landingsbanen liggen dichtbij de terminal dus er is weinig taxi-tijd nodig. Transavia maakt net zoals andere (semi)budget maatschappijen gebruik van de zuid-terminal.

Terminal
De terminal is duidelijk gedateerd. De jaren 70 look & feel is overal. Het gebouw is ondermeer inspiratieloos te noemen. We kwamen aan om half 10 ‘s avonds en nadat het vliegtuig leeggestroomd is, is het nagenoeg uitgestorven in het gebouw. Heel groot is de terminal niet, dus je staat relatief snel buiten. Opvallend is dat er geen aparte afdelingen of verdiepingen zijn voor aankomst en vertrek. Je gaat via vertrek naar buiten. Aangrenzend staan de taxi’s en bussen klaar. Een klein deel van de terminal heeft een opknapbeurt gekregen en ziet er moderner uit. Een ander deel wordt nu opgeknapt. Dat maakt de terminal niet aantrekkelijker, maar gezien de huidige staat zal dit over enige tijd een stuk verbeterd zijn.

Hal_Orly_easyJet_A319_Terminal-1

Naar het centrum van Parijs kost je snel driekwartier. Je kan met de Orlybus, overstappen op de RER. Iets verder van de terminal stopt tram T7, die je naar de metro brengt. De derde optie is met de automatisch shuttle naar de RER. De shuttle kost circa € 10, de bus is het goedkoopst.

Horeca
Centraal gelegen is er een McDonalds waar gewoon met Nederlandse pinpas betaald kan worden. We volgen de borden naar andere restaurants. Via de roltrap komen we op de vierde etage (na eerst 3 etage met absolute leegte gehad te hebben). Daar zit één restaurant wat het best omschreven kan worden als vergane glorie. Geheel in stijl van het vliegveld eigenlijk. Toch maar naar de McDonalds dus.

Hal_Orly_easyJet_Terminal_McDonalds-1

Vertrek
Opmerkelijk genoeg zijn er 5 miljoen incheckbalie’s. De rij gaat maar door. Wij moesten 90 en 91 hebben (van de ruim 140). Ook waren er incheck palen. We waren wat vroeg en probeerden meer dan 3 uur van te voren in te checken. Dat werkte niet, fair enough. Ook poging 2 minder dan 3 uur van te voren mocht niet baten, nu met een andere foutmelding op de computer. De bali was nog steeds verlaten. Anderhalf uur van te voren dan toch maar naar de balie. Daarna meteen door naar de security. De terminal is weer in tweeën gedeeld en wij moesten de B-kant hebben. Daar stond precies 0 minuten wachttijd. De A-kant moest 20 minuten wachten stond er op de monitor. Een uiterst vriendelijke mevrouw gaf nog wat tips en na een zeer strenge controle zagen we een zeer beperkt aantal stoelen bij de gate staan.

Veestal
Al snel werd onze vlucht omgeroepen. Normaal wachten we het liefst zo lang mogelijk, wie heeft er immers zin in een 17″ brede stoel… Maar dat mocht niet. Zo vriendelijk als de dame bij de security zo chagrijnig waren de mensen hier. “AMSTERDAM!!!!!! AM-STER-DA-HAM!!!!!!!!” Er werd nog net niet gevloekt. We werden samengedreven in een soort veestal, een ruimte tussen boardingpass-scan en gate. Er waren geen stoelen, dat past immers niet. Je kon alleen rechtop staan, dan paste het net. Gelukkig ging de gate snel open en stonden we met z’n allen in de slurf te staan.

Conclusie
Vliegen is niet per se altijd leuk, maar toch heeft een vliegveld altijd wel wat. Zo niet op Parijs Orly. Enige pluspunt is het grote panoramadak, maar je kan zitten en vliegtuigen kan kijken. Zeker als het lekker weer is een leuke tijdsbesteding.

Transavia vliegt vanaf € 34 enkele reis naar Orly.

Volgende keer maar met de Thalys.

Orly airport
Orly airport

Orly_Panoramadek_Transavia_Jetairfly_Tunisair-1

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button