fbpx
Business JetsFrequente reizigersNieuwsOnderwerpen

Boeing overweegt nieuwe variant 737 MAX BBJ

Boeing overweegt om een nieuwe versie van de zakenuitvoering van de 737 MAX 7, de Boeing Business Jet (BBJ), te ontwikkelen. Dit toestel ontbreekt nu nog in het portfolio van de bouwer.

Vorig jaar lanceerde Boeing een VIP-versie van de MAX 8, maar over de kleinere Max-7 werd toen niet gesproken. Volgens David Longridge, president van Boeing Business Jets, wordt er nu wel gekeken naar een VIP-uitvoering die tussen de 737-900NG en de MAX 8 zit.

Tegelijkertijd onderzoekt Boeing ook of een grotere uitvoering van de MAX 9 levensvatbaar is. “Wij hebben een groot aandeel in die gesprekken”, zegt Longridge op luchtvaartbeurs EBACE tegen FlightGlobal. Het nieuwe toestel moet 7.000 nautische mijl (12964 kilometer) kunnen overbruggen en moet de romp van de MAX 7 combineren met de vleugels van de MAX 8.

Grotere MAX
De vliegtuigbouwer denkt al langer na over een grotere uitvoering van de 737 MAX. Dit toestel moet ook een brug slaan naar het zogeheten ‘Middle of the Market’ (MoM) toestel. De Boeing 757 was lange tijd het toestel voor lange ‘dunne’ routes, maar de A321neoLR bedreigt die positie. De 757 wordt al jaren niet meer gemaakt. Over een opvolger van de 757 wordt later dit jaar een besluit genomen. Bij een positief besluit wordt het nieuwe toestel niet voor 2025 op de markt verwacht. De grotere uitvoering van de MAX moet sneller beschikbaar zijn.

 

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button