fbpx
LayoutLiefhebberMilitairNieuwsNL NieuwsOnderwerpen

Eerste Nederlandse F-35’s geland op Leeuwarden

Maandagavond 23 mei zijn de eerste twee Nederlandse F-35’s geland op Leeuwarden. Rond 21 uur verschenen beide toestellen boven de vliegbasis,  in formatie met de Nederlandse luchtmacht Gulfstream IV.

Tijdens de overtocht van de Amerikaanse oostkust naar Europa werden ze begeleid en bijgetankt door twee Nederlandse KDC-10 tankvliegtuigen.  Boven het Schotse luchtruim sloten twee F-16’s en de Gulfstream IV van de Nederlandse luchtmacht zich aan bij de formatie. Aan boord van de Gulfstream was Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, die de twee JSF’s verwelkomde met een “meet and greet” in de lucht.

Grote belangstelling op de grond
Ook op de grond was de belangstelling groot. Honderden vliegtuigspotters en belangstellenden waren naar Leeuwarden gekomen om de twee F-35’s te zien. Het geduld werd op de proef gesteld, omdat de vliegtuigen ruim een uur later aankwamen dan oorspronkelijk was gepland. Ook de weersomstandigheden waren niet ideaal, het was bewolkt en regenachtig. Meer dan 70.00 mensen volgden de aankomst via een livestream op het YouTube kanaal van Defensie.

Belevingsvluchten
Een journalist van De Telegraaf, die aanwezig was bij de persbriefing, twitterde dat het aantal belevingsvluchten teruggebracht is vanwege het beperkte aantal beschikbare vlieguren. De belevingsvluchten zullen boven Leeuwarden en Volkel plaatsvinden om de omwonenden met het geluidsprofiel te laten kennismaken. Tijdens de Luchtmachtdagen, die op 10 en 11 juni op de vliegbasis Leeuwarden zullen plaatsvinden, zal in elk geval een F-35 op de grond te zien zijn.

Een van de F-35's in formatie met de Koninklijke Luchtmacht Gulfstream IV © Lucien Blok, Four Aces Aviation Photography
Een van de F-35’s in formatie met de Koninklijke Luchtmacht Gulfstream IV © Lucien Blok, Four Aces Aviation Photography

 

De tweede KLu F-35 landt voor het eerst op Leeuwarden © Lucien Blok, Four Aces Aviation Photography
De tweede KLu F-35 landt voor het eerst op Leeuwarden © Lucien Blok, Four Aces Aviation Photography

 

De F-35's krijgen een watersaluut na de landing op Leeuwarden (c) Ministerie van Defensie
De F-35’s krijgen een watersaluut na de landing op Leeuwarden. (c) Ministerie van Defensie

 

De piloten van beide toestellen met lt. kolonel Schnitger en minister Hennis Plasschaert. (c) Ministerie van Defensie
De piloten van beide toestellen met luitenant-kolonel Schnitger (links) en minister Hennis Plasschaert. (c) Ministerie van Defensie

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button