fbpx
ColumnColumn GoofNieuwsOpinie

De geschiedenis van de JSF | Column Goof

Een deel van de mensen die staan te schelden bij een AZC heeft drie maanden tevoren nog tranen met tuiten zitten huilen bij een toneelstuk over een vluchtelinge met de naam Anne Frank.

Dat de mens iets zou leren van de geschiedenis is bullshit. In Jeruzalem, Faluja, Belfast en Sarajevo kennen ze de geschiedenis juist heel goed. Ze vechten mekaar juist daaròm de tent uit.

Militairen leren helemaal moeilijk. De bombardementsoorlog tegen Nazi-Duitsland was een technologische ramp. De industrie had beloofd dat je met Lancasters en Liberators een wapenfabriek kon vernietigen, en de kleuterschool ernaast kon laten staan. Al na een paar maanden bleek dat een farce. Nog geen tien procent van de bommen kwam zelfs maar in de buurt van het doel.

Maar omdat de wapens gekocht en betaald waren, werden er in arren moede bombardementen op hele steden tegelijk uitgevoerd. Met als miserabel dieptepunt: Dresden. Ene Hermann Goering kon deze feiten in het proces van Neurenberg slim tegenover de volkerenmoorden van Sobibor en Treblinka zetten. En er was geen mens in de zaal die er veel tegen in kon brengen.

Wat hebben we van deze vreselijke geschiedenis geleerd?

Weinig. Korea, moeizaam gewonnen, maar niet door high tech. Wel voornamelijk dankzij de inzet van veel ouderwetse air-to-ground, op basis van The Human Eyeball Mark One.

Vietnam: zwaar verloren, ondanks de high tech. Onze Cessna O-2 in Postbellum Hangar op Teuge is er het levende bewijs van: een sportvliegtuigje moest de machteloze Mach-2 straaljagers de weg naar de vijand wijzen. Ik sprak een maand geleden nog een O-2-piloot: zijn voornaamste instrument was een verrekijker, die hij tussen zijn schouder en het cockpitraam klemde.

In het Midden-Oosten slagen we er met al onze vliegende computers maar niet in om klinkende overwinningen te boeken op een stel schaapherders in een omgebouwde Toyota Landcruiser. Dat kan ook niet, vanaf dertigduizend voet, met een straaljager waarin de piloot wanhopig probeert vier iPads tegelijk te bedienen. Hoe graag de industrie ons dat ook wil doen geloven.

Mensen die die oorlogen willen voeren met Tucano’s en A-10’s, laag bij de grond, met enorme voorraden munitie en een lange loitering time, worden weggelachen.

Gisteren is de JSF aangekomen. Het zoveelste high tech wapen, aangeschaft door een volksvertegenwoordiging die in science fiction gelooft. Vernuftig apparaat, toppunt van menselijk  technologisch kunnen.

Maar het spijt me, ik kan er niet blij mee wezen. Ik weet te veel van de geschiedenis.

Goof Bakker

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button